Politika

Први рођендан за ЕУЛЕКС

ПРИШТИНА - Мисија владавине права ЕУ на Косову и Метохији (Еулекс) данас обиљежава прву годишњицу рада.


Еулекс, који је распоређен на цијелом Косову и Метохији, започео је операције 9. децембра 2008, а постао у потпуности функционалан у априлу ове године, наводи се у саопштењу Еулекса.

Ова мисија са приближно 3 000 запослених, ради заједно са локалним партнерима на побољшању владавине права на Косову, односно у области правосуђа, полиције и царина.

"Ово је без сумње била изазовна година, али смо добро почели. Већ смо постигли многе успјехе. Међутим, пред нама је дуг пут и морамо остати концентрисани и одлучни", рекао је шеф Еулекса Ив де Кермабон.

У саопштењу се истиче да је један од најзначајнијих успјеха био извештај, који је припремила Еулексова Програмска канцеларија, објављен љетос.

Еулекс наводи да је овај извјештај представљао најопширнију икада извршену оцјену стања правосудног, полицијског и царинског система на Косову.

"На основу тог извјештаја и осталог рада, Еулекс и локалне институције су припремиле и представиле дуг низ пројеката с циљем да се рад косовских законодавних институција побољша током наредних мјесеци и година", наводи се у саопштењу.

Еулекс оцјењује да је сарадња са локалним властима, који су били посвећени побољшању правосудног система, полиције и царине, била добра како били достигнути европски стандарди.

"Радујемо се наставку овог битног партнерства у будућности", рекао је Кермабон.

Мисија Еулекса на Косову је подјељена у три компоненте: правосуђе, полиција и царина.

Основни задатак мисије је да надгледа, подучава и савјетује косовске институције у пољу владавине права и највећи део Еулексовог особља ради заједно са локалним властима.

Мисија задржава један број извршних надлежности у пољима као што су организовани криминал, корупција, ратни злочини и тешки финансијски криминал, додаје се у саопштењу мисије ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog