Politika

Рајко Васић против садашњег начина ротације у институцијама

САРАЈЕВО - СНСД сматра да је немогуће да се функције у БиХ дијеле по попису из 1991. године, јер то не одржава стварни распоред политичких снага.


"Наши ставови су познати. Не можемо прихватити да позиције које су једном припале Бошњацима остану њихове за вијек вјекова. Треба примијенити принцип ротације на заједничким позицијама на нивоу БиХ, као и у случају предсједавајућег Савјета министара БиХ", рекао је Рајко Васић, извршни секретар СНСД-а.

Он сматра да се не може причати о томе ко је бројнији, јер би приликом ротација у једном тренутку било више Бошњака, други пут Хрвата, трећи пут Срба, пише "Фоукс" у сутрашњем броју.

Потпредсједник СДА Халид Гењац рекао је да је предсједник те странке Сулејман Тихић за 14. децембар сазвао састанак владајуће петорке ради превазилажења проблема око именовања, којим би била задовољена уставна обавеза о именовању лица из конститутивних народа.

Гењац је рекао да у овом тренутку постоји дисбаланс у расподјели мјеста и то на штету Бошњака, што представља проблем, те да би то било додатно погоршано уколико би се на постојећа упражњена мјеста и на расписане нове конкурсе именовали небошњаци.

Весо Вегар, портпарол ХДЗ 1990, рекао је да је та странка добила позив СДА и да ће се одазвати састанку.
"Приједлог СДА расподјеле мјеста на националној основи тек ћемо анализирати", рекао је Вегар.

Сулејман Тихић, предсједник СДА, за 14. децембра сазвао је састанак владајуће петорке за који је предложио расправу о именовању кључних функција у агенцијама, односно дирекцијама и управним организацијама у БиХ.

Састанку би, поред домаћина, требало да присуствују представници СБиХ, СНСД, ХДЗ БиХ, ХДЗ 1990, предсједавајући Савјета министара, Никола Шпирић, те замјеник предсједавајућег, Садик Ахметовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog