Republika Srpska

Без договора о енергетској стратегији у БиХ

САРАЈЕВО - У оквиру пројекта ЕУ "Савјетодавна подршка Одјељењу за енергетику" није урађена и енергетска стратрегија за БиХ, јер за то није постојао консензус - речено је данас у Сарајеву на церемонији поводом завршетка овог пројекта.


 

ЕУ је за овај пројекат издвојила 1,4 милиона евра с циљем стварања одрживог Одјељења за енергетику при Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Помоћник министра спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Реуф Хаџибегић рекао је да се због изостанка подршке ентитетских ресорних министарстава одустало од израде пројекта енергетске стратегије БиХ.

"Израда и усвајање енергетске стратегије за БиХ један је од приоритета из Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, али то није могуће без потпуне подршке ентитета" - истакао је Хаџибегић.

Наводећи да је енергетска стратегија један од кључних предуслова за успјешно вођење политике сектора енергетике од Министарства спољне трговине и економских односа, Хаџибегић је указао да је у земљама региона - Србији, Хрватској, Словенији итд. дугорочна енергетска стратегија већ усвојена.

Он је навео да је овим пројектом ЕУ обухваћена израда студије за енергетске подсекторе, израда базе података о енергетском сектору и енергетска статистика у складу са међународим стандардима, израда модела за планирање енергетских потреба, програм развоја капацитета са фокусом на одрживу енергију, енергетску статистику и друга питања која се тичу важних енергетских политика, подршка међународних организација и подизање свијести у јавности и промоција, посебно у областима које покрива пројекат.

Шеф Оперативног сектора за економски развој и природне ресурсе у Делегацији Европске комисије у БиХ Јохан Хесе сматра да је овај пројекат успјешно завршен иако је недостајао консензус о изради енергетске стратегије на нивоу БиХ, због чега је ова компонента пројекта одгођена.

"Нисмо имали консензус о свим елементима пројекта. Енергетска стратегија која није могла бити договорена овим пројектом још је питање које је наглашено у приоритетима. Сматрамо да је за цијелу БиХ изузетно значајно да та стратегија буде урађена" - истакао је Хесе, додајући да је овај пројекат добар примјер за ефикасну сарадњу, али да има још пуно посла који треба обавити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog