Republika Srpska

Митал: како смо се надали, боље смо пословали

ПРИЈЕДОР - Рудници ''Арцелор Митала Приједор" ову пословну годину завршава са произведених 1,1 милиона тона жељезне руде, што је изнад очекивања са почетка године.


Директор приједорског рудника Младен Јелача изјавио је данас, поводом 17. децембра, Свете Варваре - заштитнице рудара, на пригодној свечаности да су, без обзира на постојећу кризу која и даље траје, у овом колективу годину окончали успјешно.

''Морамо бити задовољни, јер смо остварили резултате близу плана од 1,2 милиона тона руде. Финансијски ћемо позитивно пословати и, што је најважније, нисмо нарушили неке основне концепте развоја'', истакао је Јелача.

Он је нагласио да се развојни планови темеље на новом површинском копу Бувач, који ће наредне године бити ослонац производње у највећим рудницима жељезне руде у БиХ.

Јелача је као успјех у овој кризној години истакао и чињеницу да није било отпуштања радника, без обзира на све притиске око рационализације трошкова.

''Свједоци смо да се проблем рецесије у многим земљама и предузећима рјешава смањивањем трошкова радне снаге, односно отпуштањем радника. Уз сарадњу синдиката, вршили смо рационализацију, али нисмо отпуштали раднике, јер су нам вриједан капитал за развој у наредним годинама'', рекао је Јелача и додао да су рационализацију извршили тако што су двадесетак радника пензионисали на добровољној бази.

Јелача је најавио да за следећу годину ''Арселор Митал Приједор'' планира производњу на овогодишњем нивоу.

''Цјелокупна производња одвијаће се на новом копу Бувач, што је за нас велики изазов'', додао је Јелача и додао да је у припрему овог површинског копа предузеће инвестирало 30 милиона евра.

Процијењене резерве руде износе 40 милиона тона, а експлоатација ће трајати наредних двадесетак година.

Поводом Свете Варваре у Приједору је данас одржана пригодна свечаност на којој је руководство педесетпеторици рудара уручило признања за 25 година рада у руднику.

Поводом Дана рудара данас је организована и акција даривања крви у Општој болници, гдје је драгоцјену течност даривало 12 радника, а вечерас ће у приједорском позоришту бити приређен концерт под називом ''Царство другарства''.

Ово музичко-фолклорно вече дар је Фондације ''Арселор Митал Приједор'' најмлађим Приједорчанима поводом сутрашњег рударског празника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog