Svijet

НАТО од Русије тражи помоћ у Авганистану

МОСКВА - Гeнерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен затражио је данас од Русије да пружи већу помоћ Алијанси у Авганистану, али Кремљ није обећао моменталну додатну подршку.


Расмусен је током прве посјете Москви од када је ступио на дужност 1. августа рекао високим руским званичницима да Русија због спорова са Алијансом у претходним годинама не треба да занемари опасност која пријети од талибанских побуњеника у Авганистану.

Генерални секретар НАТО-а додао је да би Москва могла да помогне слањем додатних хеликоптера.

"Позвао сам Русију да појача сарадњу у Авганистану. Предложио сам хеликоптерски пакет. Сматрам да Русија може да допринесе на веома конкретан начин слањем хеликоптера, резервних дијелова и хеликоптерском обуком", рекао је Расмусен послије састанка са руским предсједником Дмитријем Медведевим у Кремљу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да ће Москва размотрити захтјев, али није сугерисао да је Кремљ спреман да појача сарадњу.

Расмусен је током разговора са премијером Владимиром Путином рекао да Авганистан треба да постане основа руске сарадње са НАТО-ом.

Путин је на почетку састанка рекао само да сарадња са Алијансом може да донесе добре резултате.

Расмусен је од свог претходника Јапа де Хоп Схефера наслиједио веома напете односе Алијансе са Москвом .

Западни војни савез замрзнуо је односе са Москвом због рата Русије и Грузије, а формални разговори настављени су 29. априла.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog