Svijet

Kина не види могућност постизања споразума

КОПЕНХАГЕН - Кина је учесницима конференције УН о климатским промјенама у Копенхагену саопштила да не види могућност постизања оптималног споразума, изјавио је данас неименовани званичник, који учествује у разговорима у данској пријестоници.


Званичник који није желио да буде именован рекао је да су чланови кинеске делегације сугерисали да би умјесто споразума требало објавити "неку врсту кратке политичке декларације".

Исти званичник истакао је да се преговори настављају како би био постигнут напредак, којим би још постојале шансе за постизање оптималног споразума.

Данска је јуче саопштила да покушава да поједностави неколико комплексних нацрта споразума како би помогла шефовима држава и влада, који учествују на самиту да постигну договор.

На конференцији у Копенхагену требало би да буде постигнут договор о новом споразуму за борбу против климатских промјена, који би требало да наслиједи важећи Протокол из Кјота, којем важност истиче 2012. године. Земље у развоју и развијене државе не могу да пронађу заједнички став о смањењу штетних гасова на који се треба обавезати, а, са друге, помоћ коју би развијене државе требало да дају земљама у развоју у борби са посљедицама глобалног отопљавања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog