Svijet

Пекинг окован ледом

ПЕКИНГ - Власти у Пекингу наредиле су, због најхладнијег леденог таласа у посљедњих неколико година, да школе остану затворене, ангажован је додатан број аутобуса, док је мјештанима наложено да изађу из кућа и са лопатама помогну у рашчишћавању залеђених путева и пролаза.


"Очекује се да ће ниске температуре и лед на путевима данас отежати саобраћај у приејстоници", рекао је шеф канцеларије за контролу саобраћаја у Пекингу Сонг Ђијангуо, преноси новинска агенција Синхуа.

Аналитичари наводе да до сада нема назнака да ће хладни талас и на југу Кине изазвати дугорочније сметње и прекиде у доводу електричне енергије, али упозоравају да би вишедневне лоше временске прилике могле изазвати пораст цијена хране, отказивање летова и утицати на пословање у Пекингу и осталим градовима.

Кинеска Метеоролошка служба упозорила је да је на сјеверу Кине забиљежено да је жива у термометру пала и до 32 степена Целзијуса испод нуле, док је у Пекингу дневна температура око минус десет Целзијуса.

Метеоролози најављују да ће се хладно вријеме задржати у првом дијелу ове седмице.

У посљедњих неколико деценија у кинеској пријестоници зима је блажа уз мање сњежне падавине. Током викенда у Пекингу висина сњежног прекривача била је до 20 центиметара што је највише од 1951. године посебно у сјеверном дијелу града недалеко од великог кинеског зида.

Велики дио Корејског полуострва данас су захватиле снажне сњежне падавине због чега је у Сеулу у јутарњем шпицу настао хаос у саобраћају током првог радног дана након Новогодишњих празника.

Јуче је више од 90 одсто летова на међународном аеродрому у Пекингу отказано или су авиони каснили.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog