Svijet

Услов за Уганду: Не кажњавајте хомосексуалце

ЖЕНЕВА - Високи комесар УН за људска права Нејви Пилај рекао је данас да би требало поништити нацрт закона у Уганди којим се предвиђају драконске казне за хомосексуалце и за све оне који властима не пријаве свакога са сличним сексуалним опредјељењима.


"Нацрт закона предлаже драконске казне за лица која су оптужена да су лезбијске, геј, бисексуалне или транссексуалне оријентације. Под те мјере спада доживотна робија или у неким случајевима смртна казна", рекао је Пилај.

Осим тога што је забрањен било који облик сексуалних односа између људи истог пола нацртом закона предвиђена је затворска казна у трајању до три године за свакога ко у року од 24 часа не пријави сваког хомосексуалца којег познају, укључујући и чланове сопствене породице.

Према оцјени високог представника УН за људска права, закон би имао "веома негативан утицај на широк спектар људских права хомосексуалаца, њихових родитеља, наставника, станодаваца и активисте за заштиту људских права".

Он је додао да је у већиним земаља незамисливо да се људи "кривично гоне због друге боје коже или пола, те да би исти случај требао да буде и са сексуалним оријентацијама појединаца".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog