Svijet

Напад на џамију у Малезији

КУАЛА ЛУМПУР - Непозната лица оштетила су џамију у Малезији након 11 напада на цркве у тој земљи, што би могло да повећа тензије настале због употреба ријечи Алах.


Инцидент у држави Саравак на острву Борнеу први је такав усмјерен на џамију након низа напада на цркве што може изазвати бијес међу малезијским муслиманима који чине око 60 одсто од 28 милиона становника у овој већински муслиманској, али мултикултуралној и мултирасној земљи.

Замјеник шефа полиције Малезије Исмаил Омар рекао је да је полиција пронашла разбијено стакло испред спољњег зида џамије и позвао грађане да не подлијежу емоцијама.

"Немојте да спекулишете. Истрага о овом инциденту је у току. Ситуација је мирна и нико не смије да користи ово за даље насиље", рекао је Исмаил.

Исмаил није могао да потврди да ли су на џамију бачене боце са алкохолом, што је муслиманима забрањено, али је рекао да је ријеч о вандализму.

Предмет спора је одлука суда којим се дозвољава једном католичком листу да употребљава ријеч "Алах", што је изазвало протесте муслимана испред џамија прошле седмице.

Мета већине напада су цркве, али је у сриједу оштећен и један храм Сика.

Канцеларија адвоката који је заступао католички лист је проваљена и опљачкана у четвртак.

Ријеч "Алах" користи се редовно међу хришћанима, који чине 9,1 одсто популације, посебно у дражавама Сабах и Саравак на Борнеу.

Мишљења су подијељена, али су многи грађани Малезије изразили су незадовољство дозволом хришћанима да користе ту ријеч.

Лист "Берита Харијан" на малезијском језику, пише данас да ће 70 муслиманских група поднијети у понедјељак захтјев за интервенцију релевантних институција које се баве исламом у земљи.

Влада је упозорила да ће бити примјењени закони, међу њима Закон о унутрашњој безбједности, који дозвољава хапшење без суда, да би се смириле тензије.

Један 25-годишњи малезијски студент оптужен је у петак да је на Фејсбуку понудио да лично баца бомбе на цркве.

Влада премијера Наџиба Разака жалиће се на пресуду и осудила је нападе на цркве, али аналитичари кажу да ће он изгубити потенцијалне гласове међу немуслиманским становништвом.

Главне етничке мањине у Малезији, Кинези и Индијци, који чине 40 одсто популације, напустили су владајућу коалицију на изборима 2008. године дјеломично због жалби о растућој религијској маргинализацији.

Аналитичари кажу да паљевине цркава забрињавају стране инвеститоре у вријеме када је премијер Разак обећао да ће привући додатне стране инвестиције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog