Društvo

Водостаји се враћају у нормалу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Републичка управа Цивилне заштите саопштила је данас да је стање на свим подручјима у Републици Српској /РС/ која су била захваћена поплавама знатно боље у односу на претходни период.


Водостај ријеке Саве у Српцу је у опадању и износи 871 центиметара, што је 17 центиметара мање у односу на јуче, док у Градишци износи 739 центиметара и у опадању је за 17 центиметара у односу на јуче.

Водостај ријеке Сане у Приједору опада и износи 195 центиметара, што је за 24 центиметара мање у односу на јуче.

Водостаји Уне, Врбаса и других водотока су, такође, у опадању, тако да се тренутна ситуација на овом подручју може оцијенити као редовна.

Водостај ријека на подручју општине Бијељина има тенденцију опадања. Водостај Саве на водомјеру Рача у 8.00 часова износио је 696 центиметара, што је за 20 центиметара мање у односу на јуче. Ријека Дрина је у кориту, а проток воде на Хидроелектрани Зворник је 800 метара кубних у секунди.

У приобалним кућама у подрумима се појављују подземне воде, па су вартогасци и јединице цивилне заштите реаговали у више случајева. На овом подручју и даље се проводе редовна контрола воде за пиће и друге хигијенско-епидемиолошке мјере.

Водостаји ријеке Босне код Добоја и Модриче и даље су у паду, као и ријеке Саве на мјерним тачкама у Броду и Шамцу, који се налазе у надлежности Подручног одјељења цивилне заштите Добој. Ситуација је знатно повољнија у односу на претходне дане, тако да су се створили услови за повратак евакуисаног становништва.

Стање на подручју у надлежности Подручног одјељења Цивилне заштите Соколац је непромјењено у односу на јуче, јер су се подземне воде повукле у мјесту Подроманија-Соколац.

Према извјештају Републичке управе Цивилне заштите, вода се повукла у Мјесној заједници Плужине, општина Билећа, која се налази у надлежности Подручног одјељења цивилне заштите Требиње. У овој мјесној заједници екипе раде на рашћишћавању и дезинфекцији терена.

У рејону Поповог поља у селу Орашје, гдје је дошло до полава, нема новоугрожених објеката, а ниво воде у односу на синоћ опао је за 10 центиметара. Екипе цивилне заштите су на терену и дежурају са два чамца, те пружају помоћ угроженом становништву.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog