Politika

Тадићу се свиђају прве Јосиповићеве изјаве

САРАЈЕВО - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је да су врло оптимистичне прве изјаве новоизабраног хрватског предсједника Иве Јосиповића када је ријеч о стратешким односима Србије и Хрватске.


Он је оцијенио да су тужбе Србије и Хрватске пред Међународним судом правде потпуно излишне, те да би било боље да нема те врсте конфронтације на правном терену.

"Те конфронтације углавном стварају лошу атмосферу међу народима. Србија је практично била принуђена да реагује контратужбом, али је још отворен простор за рационално договарање", рекао је Тадић.

Он је истакао да се одустајањем од тужби не одустаје од заштите права насљедника жртава и поштовања жртава.

"Сматрам да треба избјегавати овакву конфронтацију држава, већ треба проводити редовне судске поступке који штите права жртава. Не можемо, нити ћемо икада изградити добросусједске односе и Балкан као зону одрживог и дуготрајног мира ако заборавимо жртве", рекао је Тадић.

Говорећи о путу Србије у ЕУ, Тадић је рекао да је то централни стратешки циљ његове земље, који на неки начин смањује конфликте у региону.

Он је изразио увјерење да ће Србија 2014. године постати чланица Европске уније, истакавши да су такве процјене дали и премијер грчке Јоргос Папандреу и његов италијански колега Силвио Берлускони.

"Мање је важна година када се улази у ЕУ, много је важније какав је квалитет живота људи у земљи", рекао је предсједник Србије.

Када је ријеч о Косову и Метохији, Тадић је поновио да је нормално да свака земља жели да одбрани властити интегритет, додавши да се тако понаша свака држава у истој позицији.

"Србија је учинила велики напор када се суочила са изузетним искушењима након проглашења независности Косова и Метохије, успјела је читаву ствар да преведе у мирне воде не одустајући од темељних интереса, односно одбране властитог интегритета дипломатским и правним средствима", рекао је Тадић.

Он је нагласио да ће наставити да води рационалну и флексибилну политику када је ријеч о интересима Србије на Косову, истакавши да нису све земље ЕУ признале независност Косова, да ЕУ нема, нити ће имати јединствен став када је ријеч о Косову и Метохији, те да ће Србија наставити своју борбу кроз институције УН.

Тадић је рекао да вјерује у независност Међународног суда правде и да ће та институција донијети мишљење које ће бити повољно по Србију, која након тога жели отварање дијалога у УН, гдје је и почела борбу за очување свог територијалног интегритета.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog