Svijet

Хаити: Крај потраге и спасавања

ЖЕНЕВА - Влада Хаитија завршила је фазу потраге и спасавања након разорног земљотреса, након што су најмање 132 особе извучене живе испод рушевина, саопштено је данас из УН.


"Влада је одлучила да прогласи крај потраге и спасавања", саопштила је Организација УН за координацију хуманитарним пословима.

У саопштењу се наводи да су међународни спасилачки тимови до сада спасили 132 особе.

Једна 84-годишња жена и један 22-годишњи мушкарац извучени су живи испод рушевина у пријестоници Порт-о-Пренсу у петак, 10 дана након земљотреса јачине седам степени Рихтерове скале, који је земљу погодио 12. јануара.

Вјерује се да је погинуло између 100 000 и 200 000 људи.

Око 67 спасилачких тимова са 1 918 чланова и 160 паса трагача пречешљали су рушевине Порт-о-Пренса, као и села и градова на југу Хаитија тражећи знаке живота испод срушених зграда и кућа.

Хуманитарни радници кажу да је спашен рекордан број људи имајући на уму обим разарања.

Док се испорука хране, воде и лијекова повећава стотинама хиљада људи у Порт-о-Пренсу и најгоре погођеним градовима Џакмел и Леогане, пажња се сада усмјерава на бескућнике.

У току су масовна расељевања становништва у дијелове земље који нису погођени земљотресом.

"Број људи који напушта Порт-о-Пренс свакодневно се повећава", саопштиле су УН, док је више од 130 000 људи искористило понуду Владе да добије бесплатан транспорт у друге градове.

У саопштењу се додаје да није утврђен број људи који сами напуштају пријестоницу.

Организација УН за храну и пољопривреду /ФАО/ процјењује да би број људи који одлази у сиромашна рурална подручја могао достићи један милион, што је још већи притисак на локалне ресурсе.

Хуманитарне агенције кажу да људи пристижу у у централну области Сент Марк и Ансе-а-Галетс и острво Гонаве на западу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog