Politika

Ђукановић: Селективна политика Србије према сусједима

БЕОГРАД - Премијер Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је да је политика Србије према сусједима селективна и да инерција односа не доприноси угледу Србије у свијету.


"Жао ми је што у политици Србије траје та инерција односа према сусједима. Из разговора са државницима региона, нигдје нисам препознао намјеру да се води политика на штету Србије, напротив", рекао је Ђукановић.

Ђукановић је негирао да Црна Гора повлачи потезе да науди Србији.

"Не само да Србију респектујемо као важног играча у региону до чије нам је стабилности стало, већ и веома респектујемо нешто што је историја и традиција међудржавних и међуљудских односа - не само између Србије и Црне Горе, него и међуљудских односа грађана и породица које су врло испреплетане", оцијенио је Ђукановић.

Он је закључио да је проблем у томе што дио јавности у Србији још није спреман да прихвати да је Црна Гора независна и да води политику у складу са својим националним интересима.

"Тако да су и тешке одлуке које смо доносили - попут одлуке о признању Косова, укључивале и врло сензибилан однос према очекивано негативном ставу Србије према тим питањима", рекао је Ђукановић.

Према његовим ријечима, признање Косова било је уважавање политичке реалности коју је немогуће промијенити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog