Društvo

Давидовић: Доказаћемо да нисмо повриједили закон

БАЊА ЛУКА - Директор Радио-телевизије Републике Српске Драган Давидовић саопштио је да ће та медијска кућа доказати да није повриједила законе и да Регулаторна агенција за комуникације није била у праву када их је казнила са 100.000 КМ.


Реагујући на писмо предсједника Хелсиншког комитета за људска права Срђана Диздаревића у којем се РТРС позива да обустави одлуку о неплаћању казне по рјешењу РАК-а, Давидовић је поручио да не постоји одлука о неплаћању казне и да слиједи жалба и доказивање да Агенција није била у праву са кажњавањем.

"Наш писмени исказ о томе да нећемо платити казну односи се на чињеницу да ћемо побједити у спору са РАК-ом и доказати да нисмо повриједили законе. Наравно да ћемо користити све правне могућности да то докажемо и то сам лично у неколико наврата потенцирао користећи РТРС, као медиј, али и све друге медије који су били заинтересовани за ову причу", навео је Давидовић.

У писму Диздаревићу, директор РТРС-а наводи да би Хелсиншки одбор требао да се позабави, између осталог, тиме зашто РАК није завршио своју обавезу о стварању регулативног оквира за дигитализацију, који је била обавезна да припреми до новембра 2009. године.

Давидовић пита и шта је пропустило да уради Министарство за саобраћај и комуникације БиХ како би омогућило успостављање дигиталног емитовања, које је данас почело у Хрватској.

"Да ли ћете и према коме реаговати зато што БиХ неће испунити своје обавезе да до краја 2011.године пређе на дигитално емитовање и коме ћете тада упутити протест за кршење обавеза које смо преузели, за кршење усвојене Стратегије, одлука Предсједништва БиХ и има ли смисла даље да набрајам. Да ли знате да је тестно емитовање којим смо покушали да едукујемо своје инжињере није било на комерцијалној основи", пита Давидовић.

Давидовић подсјећа да је РТРС обавијестио РАК о престанку тестног емитовања 21. јануара у 12.00 часова, а да је рјешење о кажњавању добио три сата касније.

"Не чини ли вам се чудно да је РАК дужна да обавијести јавност и Савјет министара о томе ко, када и са колико новца је кажњен због недозвољеног емитовања сигнала. То је и њихова законска обавезе, али о томе се не зна ништа", наводи Давидовић.

Давидовић истиче да је РТРС дио система јавног информисања БиХ и да као таква није могла да се понаша сепаративно, те да се сваки успјех РТРС-а мора посматрати као успјех система и БиХ у цјелини.

Директор РТРС-а напоменуо је да је ова медијска кућа прије пуштања дигиталног сигнала са локације Побрђе - Бањалука платила школовање и специјалистичке курсеве својих инжињера у Загребу, Љубљани, Лондону, Минхену и Београду, купила дио опреме из сопствених средстава, добила на употребу дио опреме за едукацију кадрова од Сонија и Ај-Би-Ема, уочила добре и лоше стране технолошки неутралне приче о дигитализацији и да није остварила комерцијалну добит.

Хелсиншки комитет за људска права у БиХ позвао је данас РТРС да плати казну од 100.000 КМ, према одлуци РАК-а, наводећи да је одбацивање те одлуке неприхватљиво и противзаконито

РАК је недавно казнила РТРС са 100.000 КМ јер су без њихове сагласности почели тестно емитовање програма са дигиталног пријемника у околини Бањалуке, а РТРС је саопштила да неће платити ову казну.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog