Politika

Јеремић: Приштина све нервознија

БЕОГРАД - Српски шеф дипломатије Вук Јеремић изјавио је да је више него очигледно да у Приштини расте нервоза од исхода процеса пред Међународним судом правде и да је у овом тренутку најважније сачувати прибраност и не реаговати непромишљено на покушаје провокација ма колико они за Србију били болни.


Коментаришући хапшења и малтретирања којима су протеклих дана били изложени Срби и неки високи државни функционери Србије који су долазили на Косово, Јеремић је рекао да "на жалост очекује да да ће тога бити и у будућности".

Према његовим ријечима, оно што Србија у дипломатском смислу може да учини јесте то да на оштар начин у релевантном међународном форуму протестује сваки пут када се прекрши Резолуција 1244.

Јеремић сматра, будући да се ЕУ на експлицитан начин изјаснила, да не постоји опасност од покушаја спровођења плана Међународне цивилне канцеларије Питера Фејта за интеграцију сјевера Косова, јер иза њега не стоји ни Кфор.

"Ми ћемо наставити блиску сарадњу са међународним организацијама које оперишу на Косову у складу са одлукама Савета безбедности УН. Међународна цивилна канцеларија није једна од њих", рекао је Јеремић.

Он сматра да Србију "по свему судећи дијели свега неколико месеци од изјашњавања Међуанародног суда правде по питању да ли је једногласно проглашење независности у складу са међународним правом".

"Имамо разлога да будемо оптимисти, и када став суда буде саопштен мислим да ће у политичком смислу бити створен један нови квалитет, нова реалност. Верујем да се после тога неће повећавати број земаља које признају Косово", истакао је Јеремић.

Он је додао да ће након тога бити "релативно једноставно" зауставити сваку евентуалну апликацију Косова за чланство у некој међународној организацији.

"Постаће очигледно да је неопходно пронаћи решење прихватљиво за све стране", рекао је министар спољних послова Србије.

Према његовим ријечима, циљ Србије је да, уз мишљење суда, са већим или мањим дипломатским напорима, постигне то да се створе такве околности у којима ће постати очигледно да не постоји алтернатива наставку дијалога.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog