Politika

Jeремић задовољан подршком Афричке уније

БЕОГРАД/АДИС АБЕБА - Министар спољних послова Србије Вук Јеремић поздравио је чињеницу да чак 80 одсто чланица Афричке уније не признаје Косово и апеловао на те земље да остану при том ставу.


"У име Србије желео бих да истакнем да дубоко ценим то што више од 80 одсто земаља Афричке уније није признало сепаратисте на Косову. Ваша подршка нашем суверенитету и територијалнном интегритету заиста охрабрује", рекао је Јеремић на засиједању Савјета Афричке уније у Адис Абеби.

Он је навео да је на засиједање дошао како би на чланице ове организације "апеловао да задрже резерве према Косову."

"Тражимо од свих овде присутних земаља које нису признале Косово да остану при том ставу, не само у име наших традиционалних пријатељских односа већ са циљем консолидације међународног поретка за 21. век који би био заснован на поштовању права," рекао је Јеремић.

Он је истакао да би се у таквом поретку сецесија јасно сагледавала као опасна пријетња, а споразум заинтерсованих страна као једини одрживи пут за рјешавање проблема.

Према његовим ријечима, питање Косова ће постати снажан преседан и зато је од кључног значаја да се Међународном суду правде омогући да ради свој посао без притисака у виду додатних признавања.

Он је подсјетио да је ово први пут да је од Међународног суда правде затражено да се изјасни о легалности унилатералног отцјепљења од једне чланице УН, противно уставу те земље и вољи Савјета безбједности УН.

Српски шеф дипломатије сматра да је то једини начин да се избјегне наношење даље штете легитимности и вриједностима међународног система и једини начин да се отвори пут за преговоре и компромисно ријешење о будућем статусу српске покрајине.

Одлука Међународног суда правде, према мишљењу Јеремића, имаће широке посљедице на читаву међународну заједницу, а можда највише управо на земље Афричке уније.

"Помислите колико би земаља овог великог континента, чланица УН могло бити погођено уколико би се дао легитимитет насилној подели. Границе свих мултиетничких земљаја би биле угрожене стварајући нестабилност у свим деловима Африке," упозорио је Јеремић.

Јеремић, који је допутовао у дводневну посјету Етиопији како би учествовао на засиједању Савјета Афричке уније и лично се сусрео са шефовима делегација чланица ове организације, подсјетио је на блиске везе Београда и Африке у савременој историји, укључујћи сарадњу у Покрету несврстаних.

Он је истакао да ће Србија постати чланица ЕУ али да неће одступити од увјерења да се међународна стабилност и просперитет могу учврстити само узимањем у обзир ставова значајних актера на свјетској сцени као што је Афричка унија.

Шеф српске дипломатије истакао је да ће као чланица ЕУ Србија бити мост између ЕУ и Афричке уније, преноси Танјуг.

"Верујемо да ће у међузависном свету 21. века чланство Србије у ЕУ дати ново дубље значење нашим односима са Афричком унијом. То ће обезбедити да више од четрдест афричких земља имају истинског пријатеља у Бриселу и омогућити ближу сарадњу и разумевање између две Уније," истакао је српски шеф дипломатије.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog