Društvo

Бања Лукa: Број захтјева за кориштењем Јавне кухиње се удуплао

БАЊА ЛУКА - Број захтјева за кориштење Јавне кухиње Црвеног крста у Бањој Луци повећан је за више од 50 одсто до децембра прошле у односу на 2008. годину, рекла је Андреа Радоњић из бањолучког Цетра за социјални рад.


 

Радоњићева сматра да је разлог за то тешка економска ситуација у РС, те већа информисаност грађана о постојању јавне кухиње.

Она је навела да у Бањој Луци раде двије јавне кухиње - у просторијама Градске организације Црвеног крста у Улици Младена Стојановића бб и у Мјесној заједници Борик, чије услуге сваког мјесеца користи 400 лица.

Она је оцијенила да се може очекивати раст броја захтјева за кориштење јавне кухиње, с обзирома да је у овој години Центар за социјални рад Бања Лука примио 1500 захтјева за једнократну новчану помоћ.

Радоњићева је истакла да је највећи проблем што број корисника премашује број оброка, који је у јавним кухињама ограничен, наводећи да бесплатне оброке обезбјеђује Јавна кухиња Црвеног крста у сарадњи са Центром за социјални рад Бања Лука, што се финансира из буџета Града.

"Стручни радници Центра за социјални рад након поднесеног захтјева, процјењују стања социјалне потребе, након чега се издаје потврда која се доставља Црвеном крсту", појаснила је Радоњићева.

Она је додала да јавну кухињу могу користити сва лица за која се, на основу приложене документације и стручног увида у породичне и личне прилике у којима живе, процјени да су испунила услове за остваривање поменутог права.

Према њеним ријечима, то подразумијева да лице није материјално обезбијеђено, да нема примања која су довољна за живот, те да нема законских обвезника издржавања, односно да законски обвезници нису у могућности издржавати та лица.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog