Politika

Уставни суд БиХ: Разматрање апелације у Вијећу народа РС

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ ће на данашњој редовној пленарној сједници разматрати Апелације Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске поднесене против одлуке Вијећа за заштиту виталног интереса Уставног суда РС од 8. јула 2009. године.


Уставни суд БиХ је у новембру прошле године одбио као неоснован захтјев Клуба делегата из реда бошњачког народа у Вијећу народа РС за измјену дијела Пословника Уставног суда РС, којим се регулише питање одлучивања у меритуму (двотрећинском већином).

Уставни суд БиХ одбио је као неоснован захтјев за доношење привремене мјере којом би тај суд обуставио примјену члана 52, став 2, Пословника Уставног суда РС до коначне одлуке о уставности тог акта, а расправа у том предмету, у осталом дијелу, биће настављена данас.

Предсједник Клуба Бошњака у Вијећу народа РС Един Рамић је раније рекао да члан 52, став 2, Пословника Уставног суда РС представља неуставан и незаконит начин доношења одлука Уставног суда, јер према ентитетском уставу, довољан је глас двојице судија да би Суд потврдио да се ради о виталном националном интересу.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС сматра да је то разлог што је Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда донијело одлуку према којој је уставан Закон о територијалној организацији РС, којим је из назива општина Брод и Костајница избрисан придјев босански.

Клуб Бошњака у Вијећу народа РС поднио је апелацију Уставном суду БиХ, којом је тражио побијање одлуке Уставног суда РС од 8. јула, којом је утврђено да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа у вези са Законом о територијалној организацији РС.

На данашњој сједници Уставног суда БиХ биће, како је најављено, разматран и захтјев предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сулејмана Тихића за оцјену уставности Изборног закона БиХ.

Тихић је у захтјеву навео да се због, како тврди, неуставних одредби Изборног закона БиХ - члан 9.1. став 2 и 3, у садашњој структури Представничког дома парламента БиХ није испоштован уставни принцип о пропорционалној заступљеност сва три конститутивна народа и осталих грађана БиХ према попису становништва из 1991. године.

Он тврди да се због садашњег етничког састава Представничког дома парламента БиХ ентитетско гласање, прописано Уставом БиХ и чланом 79. Пословника Представничког дома парламента БиХ, претворило у етничко, јер о њему, како наводи, ексклузивно одлучују представници народа који имају већину у једном или другом ентитету.

Уставни суд ће разматрати и захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића за оцјену уставности одредби Закона о сукобу интереса у органима власти ФБиХ.

Предвиђено је и разматрање захтјева Клуба делегата хрватског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности одредби Изборног закона БиХ и одредби Статута града Мостара.

На сједници ће бити разматран и захтјев 23 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и пет посланика Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену уставности одредби Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

Уставни суд БиХ је на јучерашњој ванредној пленарној сједници закључио да ће расправа о јавним иступима судије Уставног суда БиХ Крстана Симића бити настављена у марту.

У саопштењу за јавност наводи се да ће Уставни суд, у међувремену, прибавити додатне информације, потребну документацију и материјале, те провести неопходне процедуралне кораке како би могао донијети коначан став поводом ове тачке дневног реда.

Симић је на конференцији за новинаре 8. јануара категорично одбацио наводе да је лобирао при доношењу било које одлуке Уставног суда БиХ и нагласио да никада није гласао мимо свог слободног судијског увјерења.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog