Svijet

Руси и Нијемци обиљежили посљедњи злочин холокауста

МОСКВА - Руски и њемачки званичници присуствовали су данас у балтичком граду Јантарни обиљежавању 65. годишњице једног од посљедњих злочина холокауста, убиства око 3 000 логораша у нацистичком концентрационом кампу, јавила је ДПА.


Око 100 људи положило је цвијеће и свијеће на локацији, некадашњој њемачкој енклави Кенигсберг, данас Калињинград, подсјећајући на покољ који се догодио 31. јануара 1945. године.

Њемачки генерални конзул Аристид Фенстер рекао је да је морална обавеза Њемачке да не дозволи да се икад забораве ти ужаси.

Покољ се догодио на плажи која се тада звала Палмникен, у тадашњој источној Прусији, када су СС јединице убиле око 3 000 логораша, већином младих Јеврејки из Пољске и Мађарске. Само 21 особа је преживјела.

Након рата масакр се деценијама уопште није спомињао све док се није појавила књига бившег мјештанина Јантарнија, мјеста познатог по богатим налазиштима ћилибара.

Данашња јеврејска заједница Јанарнија, која обиљежава годишњицу масакра од деведесетих тврди да локални званичници занемарују сјећање на тај злочин желећи да се град развије у туристичку дестинацију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog