Svijet

Бан Ки Мун помаже спајање Кипра

АТИНА/НИКОЗИЈА - Генерални секретар УН Бан Ки Мун допутоваће данас на Кипар како би помогао тамошњим лидерима да нађу рјешење за поновно уједињење овог медитеранског острва, јавила је агенција ДПА.


Тродневна посјета Бан Ки Муна види се као напор да се подупру "климави" преговори, који су почели у септембру 2008. године.

Генерални секретар УН разговараће се са предсједником кипарских Грка Димитрисом Христофијасом и лидером кипарских Турака Мехемтом Али Талатом, као и са специјалним савјетником УН за Кипар Александером Даунером о томе докле се стигло са преговорима и на који начин УН могу да помогну.

Седмодневни преговори предвођени УН окончани су у петак са лидерима који су рекли да је постигнут значајан напредак у више области управљања.

Лидери кипарских Грка и Турака кажу да желе да нађу рјешење ове године након 16 година спорих преговора, укључујући три маратонска сусрета почетком мјесеца.

Још увијек није јасно да ли ће се лидери кипарских Турака и Грка договорити за трећи круг преговора у фебруару.

Мировни преговори покренути са много оптимизма и великих очекивања, али је од тада ентузијазам опао јер су двије стране и даље подијељене око кључних питања власништва, безбједности и територијалног прилагођавања.

Експерти изражавају страховање да два лидера имају мало времена јер се очекује да ће на изборима у турском дијелу Кипра побиједити тврдолинијаш Дервиш Ероглу.

Ероглу, за кога кажу да је национални екстремиста кипарских Турака, најавио је да ће се кандидовати за предсједничке изборе 18. априла.

Уколико Ероглу побиједи острво ће вјероватно остати трајно подијељено са двије потпуно одвојене државе.

Званичници ЕУ кажу да ће напредак по питању Кипра бити од суштинске важности за напредак Турске ка ЕУ, које је прилично споро.

Иако су мировни преговори и чланство у ЕУ одвојени процеси, помак у једној области позитивно ће утицати на другу.

Христофијас је одбацио било какав нацрт споразума у овој фази јер обје стране упорно тврде да ништа није договорено док све не буде договорено.

Лидери кажу да су највеће несугласице око тога шта урадити са хиљадама захтјева за повратом имовине људи који су се раселили.

Лидери кипарских Грка недавно су критиковали приједлоге кипарских Турака о одвојеним правима потписивања међународних споразума и контроле ваздушног простора изанд острва.

Кипар је подијељен од 1974. године, од када је Турска извршила инвазију на сјеверни дио острва и окупирала једну трећину након покушаја грчког пуча.

Кипарски Грци сада живе на југу, а кипарски Турци на сјеверу острва, које је подијељено тампон зоном или Ничијом земљом, која пролази кроз срце Никозије.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog