Svijet

Грчки пољопривредници не одустају

АТИНА  - Грчки пољопривредници наставили су данас протесте блокирајући главни гранични прелаз са Бугарском Промахон-Кулата, али и саобраћајнице у континенталном дијелу земље и области Македонија.


Пољопривредници су одлучили да наставе протесте након што и трећи састанак са министром пољоприведног развоја Катерином Бодзели није дао очекиване резултате, јавили су грчки медији.

Бодзелијева је поновила да држава нема економску снагу да помогне пољопривредницима, али је преузела обавезу да убрза процедуру исплате европске помоћи.

Пољопривредници су након тога одлучили да наставе са блокадама, па чак и да их појачају.

На прелазу Промахон-Кулата, где је дужина колоне са обје стране границе достигла 20 километара искрсли су мањи инциденти између блокираних возача и грчких пољопривредника.

Полиција је појачала присуство да би се избјегли озбиљнији инциденти.

Европска комисија саопштила је да је спремна да предузме правне мјере да би биле укинуте блокаде на грчко-бугарској граници које штете привреди двије земаља.

Након састанка са бугарским премијером Бојком Борисовим, предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо изјавио је да је Комисија спремна да искористи све неопходне правне путеве да би обезбиједила слободан промет робе.

Директор бугарске Регионалне дирекције Граничне полиције у Смољану Тодор Георгиев изјавио је да је колона на прелазу Кулата-Промахон на бугарској страни дужа од 10 километара и да у њој чека више од 470 шлепера.

Према његовим ријечима, остала три гранична прелаза са Грчком за сада раде нормално.

Сутра и прекосутра очекује се потпуна блокада грчких граничних прелаза, будући да су цариници прогласили дводневни штрајк незадовољни одлуком Владе у Атини да им смањи плате.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog