Politika

Ахметовић позива на суочавање са вехабизмом

САРАЈЕВО - Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић изјавио је да у БиХ постоји проблем вехабизма и да држава треба са њим да се суочи, додавши да порука из случаја "Горња Маоча" треба да буде то да БиХ поштује вјерске слободе, али да заузврат очекује да се поштују њени закони.


"Не може се дозволити да дјеца не иду у школу или да је похађују по неком другом наставном програму. Образовни и социјални систем мора бити инкорпорисан у систем Федерације БиХ или кантона и држава треба радити на успостављању таквог система", рекао је Ахметовић за "ОБН" Телевизију.

Он је оцијенио да не постоје разлози за освету или одмазду припадника вехабија у БиХ, јер су полицијске агенције приликом извођења акције "Свјетлост" у Горњој Маочи учиниле све по закону.

Говорећи о испуњењу услова за либерализацију визног режима, Амхетовић је рекао да су сви услови из Мапе пута испуњени, осим именовања челних људи три полицијске агенције у БиХ, што није било случај прије шест мјесеци када БиХ није добила визну либерализацију заједно са Србијом, Црном Гором и Македонијом.

"Очекујем да се и посао именовања оконча до 15. марта, а приликом именовања сигурно је да ће се водити рачуна и о националном балансу. Да ли ћемо добити либерализацију визног режима сада је највише питање политичке одлуке Брисела", оцијенио је Ахметовић.

 

Он је напоменуо да сада предстоје неопходне активности лобирања за визну либерализацију у Европском парламенту и земљама чланицама ЕУ.

Ахметовић сматра да би усвајање резолуције о Сребреници у Скупштини Србије релаксирало односе у региону и да ова иницијатива предсједника Србије Бориса Тадића говори о његовој јако одговорној политици према земљи коју води.

"То је приступ који смо дуго чекали од Србије и, уколико се усвоји резолуција, то ће сигурно имати позитиван сигнал и релаксирати односе у региону", истакао је Ахметовић.

Упитан да прокоментарише случај српског гробља у селу Гојчин у општини Калесија, до којег Срби не могу доћи како би обишли гробове својих најближих, а на којем је власник тог земљишта, наводно, узорао дјечије гробове, Ахметовић је истакао да ће се заинтересовати за тај случај онолико колико буде у могућности.

"То је страшно и згражавајуће и јавност то треба да зна. Могу само рећи да ћу се у оквиру својих министарских надлежности заинтересовати за овај случај", рекао је Ахметовић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog