Društvo

Церићу писмо из Горње Маоче

САРАЈЕВО - Горња Маоча није опасност за БиХ и на тим просторима не станује подривање Устава и сијање раздора, сматрају имами из Горњих Рахића, Маоче Нове и Маоче Старе.


"Ми, имами с овог подручја, не улазимо у стварне разлоге акције коју проводе органи државне безбједности, али смо огорчени начином на који се ова акција проводи и што се она на тако бруталан начин проводи над људима који у посљедње вријеме никога не дирају и никога не узнемиравају", наводе имами у извјештају упућеном поглавару Исламске заједнице БиХ Мустафи Церићу.

Према њиховим ријечима, овдашњи становници тврде да акција "Свјетлост" у Горњој Маочи, у којој је ухапшено седам лица и откривен велики број оружја, није против вехабија, већ против Исламске заједнице и муслимана на просторим БиХ.

"Иако се већина становништва на овим просторима не слаже са дјеловањем ове /вехабијске/ заједнице, реакција на акцију полиције била је громогласна и нико од муслимана није подржао овакав начин акције, нити образложење због чега се она проводи", истиче се у извјештају.

Имами тврде да су најчешћи коментари били "зар је држави потребна оваква сила ради 30-так породица и људи који у посљедње вријеме никога не дирају нити коме сметају".

 

У акцији "Свјетлост" у Горњој Маочи, у којој су учествовали припадници специјалне полиције из цијеле БиХ, ухапшено је седам лица и један страни држављанин.

Ухапшени су Нусрет Имамовић, Сафет Барчић, Едис Боснић, Џевад Хоџић, Хајрудин Рибић, Сенад Миџић и Мерсед Чекић, којима је Суд БиХ одредио једномјесечни притвор, те држављанин Хрватске Аднан Рустеми, коме је одређен једномјесечни надзор у Имиграционом центру БиХ.

Они су осумњичени за организовани криминал, напад на уставни поредак БиХ, угрожавање територијалне цјелине, изазивање расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости и недозвољено држање оружја или експлозивних материја.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Милорад Барашин рекао је да се на основу оног што је пронађено током полицијске акције "Свјетлост" у Горњој Маочи, код Брчког, може стећи утисак да се радило о опасној терористичкој групи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog