Politika

Тадић: Нећемо подржати Приједлог закона o референдуму

Посланици Српске демократске странке на сутрашњој посебној сједници парламента Републике Српске неће моћи подржати Приједлог закона о референдуму који је предложила Влада РС.


 

Он представља излазну стратегију СНСД који, с једне стране, покушава да се оправда грађанима РС, а с друге стране, међународној заједници шаље поруку да СНСД није фактор који жели било шта радикално да мијења, рекао је на данашњој конференцији за новинаре потпредсједник СДС и посланик Огњен Тадић.

Тадић сматра да закон треба да третира питања уставних промјена и приступања војном савезу, те да, пошто тога нема у предложеном закону Владе РС, СДС сматра да овај акт неће испунити своју функцију и да служи у предизборне сврхе.

Закон који предлаже Влада РС, напоменуо је, преписан је из Србије и он за тамношње политичке прилике јесте добро рјешење, али не и за РС.

Он је додао да ће се СДС путем амандмана изјашњавати о уставним промјенама и приступању НАТО савезу и да ће странка наставити своју политичку борбу, знајући да иза ње стоју воља грађана Републике Српске.

Одговарајући на питање новинара да ли амандмани СДС задиру у надлежности БиХ, Тадић је објаснио да постоје двије врсте референдума – обавезни и консултативни. Референдум о приступању војним савезима био би директан израз воље грађана коју би НС РС пренијела делегатима у Дому народа парламента БиХ које она бира, а који сад једноставно не знају како да се понашају, осим у случају када добију упутства од стране Милорада Додика.

''Представници РС један дан кажу да су за НАТО, други дан да нису'', каже Тадић и додаје да се иста конфузија ствара и по питању ОХР, гдје представници РС прво кажу да су против ОХР, а затим у скупштини разматрају наметнути закон.

''Од референдума о независности дошли су до референдумског питања – да ли подржавате Дејтонски мировни споразум. И ево, нека буде такав референдум и сви кажемо да подржавамо. Шта онда? Да ли то значи да ћемо да вратимо Војску РС јер у Анексу 1А ДМС она постоји? Да ли то значи да ћемо укинути Оружане снаге БиХ јер њих нема у ДМС или Високо судско тужилачко вијеће? Шта су онда обавезе Владе РС у односу на тај референдум? ''

У својим излазним стратегијама, СНСД уваљује РС у све веће и веће проблеме и то се мора прекинути, поручио је Тадић.

Визна либерализација

Тадић је, испред СДС, позвао Европску комисију да престане да подлијеже политичким утицајима из Сарајева и да донесе одлуку да се свим грађанима БиХ омогући визна либерализација. Све друго, оцијенио је, представља чисту дискриминацију за коју нису криви грађани БиХ.

Укидање виза је постало дио унутрашњо-политилких конфликата, и због тога трпе права грађана БиХ.

Тадић је рекао да она нема држављанство и пасош Србије јер жели да дијели судбину простора на којем политички дјелује.

Попис

Одговарајући на питања о Закону о попису становништва у БиХ и РС, потпредсједник СДС је рекао да је блокирање пописа ''заслуга'' политичара из ФБиХ, гдје се јасно види како је њихова политика, којом непрестано пуне главу странцима,  ''више Европе, али уз што мање РС'' .

Тадић је додао и како је инертност Европске комисије, у  случају цивилизацијског и елементарног питања, какво је попис становништва, запрепаштавајућа

А што се тиче реалности расписивања референдума само на подручју РС, то ће зависити од ''расположења првог реда СНСД'', каже Огњен Тадић.

Он је, на крају, позвао ОХР да отвори све своје архиве и да се грађанима стави на увид , ко је коме шта рекао и ко се шта договорио на домаћој политичкој сцени.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog