Politika

Додик: Европски закон о референдуму јача Српску

БАЊА ЛУКА - Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је да је највећи допринос јачању Српске да има европски закон о референдуму, али да неке опозиционе партије покушавају то да обесмисле.


"За РС је веома важно да добије закон о референдуму и та прича никада не смије досадити Српској, јер је то моћно средство за њу и за све друге заједнице. Зато се дигла галама да се то спријечи. Видимо инструментализацију неких структура у Српској које покушавају тако нешто да обесмисле", рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска свој политички значај и позицију треба да заснива на Дејтонском споразуму и одбрани легитиминих интереса, споразумом утврђених, те да је један од инструмената, осим Народне скупштине, закона и договора у оквиру БиХ, свакако и анкетирање људи путем референдума о одређеним темама.

Додик је рекао да је телефоном разговарао са лидерима појединих политичких партија у настојању да се разјасни ова ситуација која, због различитих дневнополитичких прича и без икакве потребе, умањује позицију РС.

"Неки из опозиције настоје да од тога направе неко споредно питање и представе да је то наш предизборни трик. Ако тако мисле, предлажемо им да се тај закон заједнички донесе и да консензусом донесемо рок за референдум. Опозиција жели галаму и желе да све што се овдје дешава, тенденциозно представе као лоше", оцијенио је Додик.

Он је рекао да СНСД позива опозицију да се заједнички покушају договорити о томе, истичући да РС мора имати закон који неће бити споран на Уставном суду.

"И ми смо за то да се важне теме ставе на референдум. Сигурно да је важна тема и приступање НАТО-у. Ми смо за то да БиХ приступи Алијанси, али смо и за то да се то провјери на референдуму када за то дође вријеме. Условљавати доношење закона о референдуму убацивањем тема у њега, битно смањује ингеренције саме Народне скупштине да доноси одлуке по закону о важним питањима и доводи нас у позицију да угрозимо уставност тог закона“, напоменуо је Додик.

Он је подсјетио да Устав каже да се референдум може организовати о питањима из надлежности РС, а да је веома дискутабилно да ли је прикључење НАТО-у у надлежности РС.

"Зато је важно да закон о референдуму, овакав какав је предложен, буде усвојен. Он може да прође процедуру оцјене Уставног суда РС и релевантних међународних организација, јер се заснива на нашем праву из Дејтона да га донесемо, јер се заснива на најбољим праксама у ЕУ о тој врсти приче“, истакао је премијер РС.

Он је навео да су закон прегледале многе међународне институције и да се није чуло да је противуставан као што тврди опозиција која тиме постаје портпарол појединих представника међународне заједнице.

Додик је подсјетио да је у Закону о оружаним снагама БиХ написано да је готово извјесно да БиХ иде ка НАТО-у, и то за вријеме власти СДС-а и ПДП-а.

Он је подсјетио да је, и када је био у опозицији, увијек био уз власт када је била ријеч о важним темама, што је и учинило да СНСД буде моћан и снажан, а не да из мржње према владајућој структури настоји приказати нешто лошим иако је то на штету по РС.

Додик је позвао грађане да добро прате шта ко ради и поручио им да је једно од суштинских питања за Српску да се системски ријеши изјашњавање путем референдума.

"Ми ћемо то оставити Српској. Одговорна власт ће увијек када то затреба донијети одлуку о питању и времену одржавања референдума. То је у нашим рукама и никада неће бити у туђим. За то се треба борити, а не бити против, без озбира да ли некога волите или не. Ја никога не мрзим, па тако ни из опозиције, али видим да праве огромну штету РС, говорећи прије неких структура међународне заједнице, шта ће урадити. Тако и ову причу о референдуму", рекао је Додик.

Народна скупштина РС сутра ће на посебној сједници, по хитном поступку, разматрати Прједлог закона о референдуму и грађанској иницијативи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog