Politika

Шпирић: Американци немају ништа против референдума

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да америчка администрација нема ништа против референдума у Републици Српској ако се не доводи у питање територијални интегритет БиХ.


 

"Америчку администрацију интересује, прије свега, да није споран територијални интегритет БиХ...Све што не угрожава територијални интегритет БиХ неће имати као посљедицу појачану активност америчке администрације" - рекао је Шпирић након повратка из Вашингтона.

Он је нагласио да би Народна скупштина РС требало законски да уреди област о референдуму и да прилагоди референдумска питања на начин да она неће иритирати било кога, па ни америчку администрацију.

Шпирић је рекао да негативне приче о референдуму форсирају сви који желе да од БиХ направе додатну политичку мочвару. "Али, ја мислим да БиХ треба правно уредити. У том смислу и питање референдума је легитимно", додао је он.

Предсједавајући Савјета министара БиХ нагласио је да амерички државни званичници са којима је разговарао очекују да БиХ ради на кретању ка ЕУ и НАТО, као и да креатори промјена у БиХ буду у БиХ.

''Зато мислим да је узалуд радовање резолуцијама било да долазе из Вашингтона или Брисела. Дакле, ситуацију и будућност БиХ треба везати за компромис који ће доћи унутар БиХ...Они који јуришају на темеље Дејтонског споразума у БиХ производе нестабилност и тога су свјесни и представници америчке администрације'', рекао је Шпирић.

Он је нагласио да је разговарао са највишим представницима Свјетске банке и ММФ-а и да је генерална процјена да треба сачекати 25. фебруар да се види да ли ће Парламент ФБиХ усвојити захтјеве, чиме би се испунили услови за повлачење друге транше кредита, што би омогућило да се храбрије уђе у реформе социјалног сектора и обезбиједило буџетску равнотежу на свим нивоима у БиХ.

Шпирић је рекао да неиспуњавање услова за кредитни аранжман не би угрозило БиХ, али са развојног становишта угрожавање стендбај-аранжмана може заоштрити економске односе у БиХ, а тиме и подићи социјалне тензије.

Он сматра да грађане БиХ чека либерализација визног режима, наводећи да су испуњени критеријуми за укидање виза и да је убијеђен да неће бити нових услова.

За полицијску акцију у Маочи, када су ухапшене вехабије, Шпирић је рекао да је добро да домаће институције могу да се носе са таквом врстом изазова, али да ''Маоча није једина неуралгична тачка''.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog