Društvo

Комисија прогласила 12 добара националним споменицима

САРАЈЕВО - Комисија за очување националних споменика БиХ прогласила је 12 добара националним споменицима, међу којима су историјски споменик кућа Паше Ђумишића у улици Симе Милутиновића у Бањој Луци, те " Мраморови " - некропола са стећцима Дубац у Батову, на подручју Чајнича.


Предсједавајућа Комисије Љиљана Шево саопштила је на конференцији за новинаре да су националним споменицима проглашене некрополе са стећцима у селу Чићево и некрополе са стећцима на локалитету Ограда - Влах у општини Коњиц.

Добра проглашена националним споменицима су и историјски споменици - Црква светог Георгија у Великој Кладуши, те историјске грађевине Музичка школа у Травнику и џамија у Слаповићима код Сребренице.

Националним добрима проглашене су и градитељске цјелине стара џамија у селу Рујница код Завидовића, Лалића кућа с дворовима у Љубушком, Шарена џамија с харемом, улазни портал и мјесто Бехрам - бегове медресе у Тузли, црква Успења Пресвете Богородице с покретном имовином, зграда некадашње Прве српске школе у Травнику и Црква светог Николе у Фочи с објектом бивше школе и покретном имовином.

"Комисија је донијела и допуну раније донесене одлуке којом се комплекс Старе православне цркве у Сарајеву проглашава националним спомеником. Ријеч је о допуни и промјени земљишно - књижних података везаних за овај комплекс", навела је Шево.

Комисија је одбила захтјев да "Римски мост" у Тешњу прогласи националним спомеником, јер је због неадекватне конзервације и изградње бензинске пумпе на том локалитету, споменик потпуно невидљив и недоспупан.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog