Svijet

Обама честитао храбрим Ирачанима

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама поздравио је излазак ирачких гласача на парламентарне изборе, упркос бомбашким и ракетним нападима, у којима је погинуло најмање 38 људи.


„Веома цијеним то што су милиони Ирачана одбили да их насиље спријечи да данас остваре своје право на гласање”, рекао је Обама у саопштењу које је објавила Бијела кућа.

„Њихово учешће (на изборима) показује да је ирачки народ изабрао да кроји своју будућност кроз политички процес”, додао је предсједник САД.

Обама је додао и да ирачка Независна изборна комисија наредних дана треба да преброји гласове и преиспита евентуалне неправилности, пренио је Ројтерс.

„Наложио сам ирачкој влади и ирачким безбиједносним снагама да обезбиједе око 50.000 гласачких места у више од 8.000 изборних јединица широм Ирака”, рекао је Обама.

„Жао нам је људи који су данас трагично изубили животе, али поштујемо храброст ирачког народа који се још једном супротставио пријетњама да би бранио демократију”, закључио је предсједник САД.

Најмање 38 људи је погинуло, а 110 је рањено, у бомбашким и ракетним нападима у Ираку, током парламентарних избора.

Упркос великим мерама безбиједности, у Багдаду и другим градовима широм Ирака ракете и бомбе експлодирале су близу бирачких мјеста, чиме су сунитски побуњеници покушавали да одврате бираче од изласка на гласање.

У најсмртоноснијем нападу, у експлозији у троспратној згради у престоници Ирака, погинуло је 25 особа.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog