Društvo

Хрватски логораши: Ганић је одговоран и за злочине у Средњој Босни

САРАЈЕВО - Предсjедник Хрватског удружења логораша Мирко Зеленика изјавио је да је ратни члан Предсjедништва такозване ''Републике БиХ’’ Ејуп Ганић одговоран и за злочине почињене над Хрватима у долини Неретве и Средњој Босни.


Будући да питање одговорности чланова ратног ''Предсjедништва БиХ'' није процесуирано у Хагу, задовољан сам ако се буде процесуирало у Србији, јер Тужилаштво БиХ никад то неће урадити због односа у БиХ", рекао је Зеленика.

Он је додао да га радује чињеница да Тужилаштво Србије припрема оптужницу против Ганића за злочине почињене у Добровољачкој улици.

''Ејуп Ганић као члан 'ратног Предсједништва' је одговоран за планирање, организовање и наређивање ратних злочина над Хрватима у БиХ, што се у овом случају уопште не спомиње'', истакао је Зеленика.

Он је оцијенио да Ганићеве изјаве од 3. јануара 1994. године, које је дао агенцији Ројтерс, а које се односе на нападе Армије БиХ у Средњој Босни и Лашванској долини, потврђују његову одговорност.

Ганић је тада изјавио: 'Ми смо понудили ХВО опцију да се извуку, а ако неће ми ћемо то учинити милом или силом'. Та његова пријетња није остварена 100 одсто, али јесте 90 одсто, јер је Армија БиХ, 90 одсто етнички очистила простор Средње Босне'', нагласио је Зеленика.

Зеленика је оптужио Ганића и за акцију ''Неретва 93'' и рекао да је вријеме да се испита повезаност Ганића и осталих бивших чланова ''Предсједништва БиХ'' са активностима специјалне јединице "Зулфикар" у тој акцији, приликом које су почињени стравични злочини над Хрватима.

''Акцију 'Неретва 93.' планирао је војно-политички врх муслиманске стране, а циљ је било заузимање долине Неретве, и у оквиру те акције направљено је на десетине логора и протјерано на хиљаде Хрвата'', навео је Зеленика.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog