U7r_fegPLkU

Društvo

Побуна сељака у Хрватској

ЗАГРЕБ - Пошто се нису састали са државним врхом Хрватске, сељаци у Славонији су пооштрили штрајк и од 13 часова блокирали путеве у Славонији, пробили полицијску барикаду и заузели надвожњак винковачке обилазнице, јављају медији у Хрватској.


У Славонским жупанијама на улицама је око 5000 људи и 2000 трактора. Више од 400 трактора налази се у Јармини, а штрајкачи намјеравају да наставе вожњу према граничним прелазима Торварнику и Илоку.

Замјеница портпарола хрватске владе Мартина Банић рекла је да премијерка Косор данас сигурно неће ићи у Славонију на састанак са сељацима, а да је за све ту министар пољопривреде.

На конференцији за новинаре министар Петар Чобанковић рекао је да Влада не може испунити захтјеве сељака, преноси ХРТ.

Чобанковић је рекао да је на састанку у Влади с премијерком Јадранком Косор и члановима Владе још једном тражио евентуално рјешење, али да су јучерашњи услови максимум који држава може понудити. Све изнад тога, рекао је, било би лажно обећање.

Министар Чобанковић позвао је представнике штрајкачких одбора, на задњи круг преговора вечерас у 20 часова у Министарству пољопривреде.

Информација да премијерка Косор неће доћи на разговоре у Славонију изненадила је сељаке, али наводе да знају "на чему су". Вођа протеста Томислав Покровац рекао је да "преговора без премијерке нема".

Потпредседник Хрватског сељачког савеза Вуковарско-сремске жупаније Стјепан Филић рекао је за да су предсједнику Јосиповићу обећали да неће ништа предузимати док се не састану са премијерком Косор.

Посљедња понуда хрватске владе је да 60 одсто укупног потраживања сељака исплати у новцу, до краја марта 50 одсто, а остатак до краја сљедећег мјесеца.

Влада уз то нуди могућност набавке репроматеријала у укупном износу од 300 милиона куна, или 600 куна по хектару, што је додатних 22 одсто обећаних субвенција.

Сељаци су донекле задовољни предложеним, међутим, пуни консензус није постигнут.

Наиме, сељаци траже хитну исплату свих субвенција из 2009. године и то у новцу. Траже да им се овогодишњи доходак исплати до 1. маја и то 60 одсто у новцу, а спорних 40 одсто, које је држава недавно укинула, у репроматеријалу.

Јучерашњем протесту придружила група трактора из Сиња, што значи да је протест прешао и на Далмацију.

У свакој од источних жупанија има по неколико пунктова са тракторима, а сељаци су и даље спремни да иду у Загреб уколико се у најскорије време не постигне договор.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog