Društvo

Хрватска: Сељаци се договорили са министром

ЗАГРЕБ - Након седам дана блокаде и небројених сати преговора, хрватски сељаци и министар пољопривреде Петар Чобанковић ноћас су у Ђакову након поноћи постигли договор и потписали заједнички споразум те договорили начин исплате подстицаја.


Сељаци су повукли све тракторе са цеста, потврдио је Томислав Покровац, један од главних људи протеста.

Споразум је у име Владе потписао министар Чобанковић, а у име координације протеста Матија Брлошић у име сељака Осјечко-барањске жупаније, Драгутин Дукић као представник сељака Пожешко-славонске жупаније, Томислав Покровац у име сељака Вуковарско-сремске, те Јосип Змаић у име сељака Бродско-посавске жупаније.

Влада се обавезала да ће до краја марта у новцу исплатити 60 посто подстицаја. Први ће дио исплатити до краја мјесеца, а други до средине априла. Министар је сељацима обећао исплатити 600 куна подстицаја по хектару у репроматеријалу.

Дио исплате 205 милиона куна за прољетну сјетву с 2008. на 2009. годину исплатиће се до јуна идуће године. Договор се односи на пољопривреднике који посједују до 300 хектара земљишта.

Чобанковић је рекао да је споразумом постигнут одређени договор те да је било максималног уважавања аргумената с обје стране. Сељаци су закључили да споразум није сасвим задовољавајући, али да је једини могућ у овом тренутку. Рекли су да су од почетка били спремни на компромис, какав је постигнут овим споразумом.

"Мислим да ће ово хрватска историја забиљежити. Ми смо се поставили као нормални и реални у својим захтјевима нисмо тражили ништа што нам законом није прописано, а заједничким наступом дошли смо у позицију за озбиљно преговарање. Овај тим преговарача бит ће референца за сваку владу и ниједна политика неће нас занимати", додао рекао је Томислав Покровац.

Додао је како су сви на терену задовољни и како су имали повјерења у челне људе протеста, те како се сад након осам дана коначно могу одморити.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog