Politika

Лајчак: Конференција у Сарајеву неће бити ''Дејтон два''

Словачки министар спољних послова Мирослав Лајчак рекао да конференција "ЕУ и Балкан", која се одржава у јуну у Сарајеву, неће бити "Дејтон два".


Циљ скупа је процес приближавања Западног Балкана ЕУ, тврди Лајчак.

Словачки министар иностраних послова Мирослав Лајчак тврди да конференција ''ЕУ и Балкан'', која ће у јуну бити одржана у Сарајеву, није никакав Дејтон два, већ прилика за приближавање земаља Западног Балкана Унији.

Лајчак је подсјетио да је ријеч о идеји шпанског предсједништва ЕУ, које жели да обиљежи десету годишњицу самита у Загребу, ''којим је покренут процес стабилизације и придруживања земаља Западног Балкана''.

Према министровим ријечима, конференцијом у Сарајеву жели се обнављање прогреса који су земље Западног Балкана оствариле на путу ка ЕУ.

Лајчак сматра да би тај скуп требао и да ''обори'' тврдње према којима постоји умор од проширења.

''ЕУ је спремна да прими земље Западног Балкана у ЕУ оног тренутка када државе тог дијела Европе буду спремне, односно испуне услове за улазак у Унију'', рекао је Лајчак.

Министар је истакао да се у Сарајеву неће разговарати о промјенама унутрашњег уређења БиХ.

Шеф словачке дипломатије је додао да је ''стање у БиХ лоше'', јер је ''стагнација очигледна и нема напретка''.

Лајчак је енергично одбацио било какву могућност поновних ратних сукоба у БиХ, истичући да је ''тако нешто апсолутно искључено''.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog