Svijet

Скопље: Летерм дошао да изрази забринутост због имиграната

СКОПЉЕ – Белгијски премијер Ив Летерм изјавио је у Скопљу да не постоје шансе за добијање политичког азила из економских разлога, што је у суштини захтјев свих миграната из Македоније који су од почетка визне либерализацију, затражили уточиште у Белгији.


Летерм је касно синоћ боравио у Скопљу како би изразио забринутост белгијских власти због великог броја миграната из Македоније који од укидања виза, крајем прошле године, траже политички азил у овој земљи.

Послије сусрета са премијером Македоније Николом Груевским, Летерм је на конференцији за новинаре оцијенио да је овај случај „мали инцидент у иначе одличним билатералним односима између Македоније И Белгије” и изразио наду да ће заједничким напорима то бити превазиђено слиједећих дана.

Моја земља се суочила са значајним приливом оних који су захтијевали политички азил, посебно из липковског и кумановског региона. Моја порука је да су информације, које се шире у сјеверним дијеловима Македоније о белгијској миграцијској политици, потпуно нетачне, рекао је белгијски премијер.

Моја земља не даје политички азил економским избеглицама и зато нема никаквог смисла да се путује из Македоније у Белгији и тражи статус политичког избјеглице, казао Летерм, истичући да поздравља напоре македонских власти да се суоче са овом ситуацијом.

Премијер Груевски је дао гаранције да ће влада у Скопљу преузети све мјере да се овај проблем ријеши, што је, према ријечима белгијског премијера, већ довело до тога да се број миграната у прошлих неколико дана сведе на нулу.

Влада је преко својих министра наступила у медијима и готово свакодневно протекле двије недјеље објашњавала и слала поруке грађанима који су, на неки начин, били изманипулисани од неког, да престану да то раде, јер неће постићи циљ, рекао је Груевски.

Према његовим подацима, укупно 409 македонских држављана поднијело је захтјев за азил у Белгији.

Белгијска делегација, у којој је министар за миграције Мелкинор Ватле, данас ће обићи липковско-кумановски регион, одакле је највише македонских држављана отишло у Белгију.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog