Društvo

Радним стажом раздвојене пензије бораца

БИЈЕЉИНА - Пензионери у Републици Српској који су остварили неко привилеговано право, са негодовањем су дочекали умањење пензије које је ступило на снагу у фебруару.


У складу са Измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, 41.000 пензионера ће добијати мање пензије, а међу њима је велик број оних који су у пензију отишли као борци 6. и 7. категорије.

Према новом обрачуну пензија са одређеним привилегијама, борци од шесте до седме категорије остају без загарантованог пензијског основа, док се свим борцима који немају пуни радни стаж другачије одређује проценат који се додаје на пензијску основу.

Тако ће само они пензионери који имају пуни стаж од 40 година на пензијску основу добијати 75 одсто износа основе, а онима који немају пун стаж, проценат ће се одређивати у зависности од година радног стажа.

До сада, пензионери са борачким привилегијама су имали исти почетни проценат, без обзира са колико година радног стажа су отишли у пензију.

Редови за жалбу испред правне службе Фонда ПИО у Бијељини потврдили су незадовољство пензионера, који разочарано тврде да им је држава и овај пут завукла руку у џеп.

-Све је по закону, али мени је пензија мања за 90 марака, била је 480, а последњу коју сам добио је 390. Радио сам у сарајевском Центротрансу, и без ратног стажа имам довољно за пуну пензију, али је спорно шест и по година пре рата, за које се не зна да ли је фирма уплаћивала пензијско осигурање, или тај период није укњижен- каже огорчено Драгоје Трифковић.

Сем Трифковића, на смањење се жали и Миленко Петрић, који је показао изводе из банке, на којима се види да ће му пензија бити мања за 170 марака. До смањења је износила 480, а од сада је 310 марака.

-Имам ћерку која студира у Фочи, и сада не знам шта да радим, не знам како ћу дјетету плаћати дом. Ко може да издржи овакав удар на новчаник – каже Петрић.

Замјеник директора Фонда ПИО, Милорад Солаковић, истиче да је Фонд само извршилац новог закона, и да је морао за месец дана израдити 41.000 нових рјешења. По њему, овим се раздвајају борци који имају пун стаж, од оних који га немају.

-До сада су борачке привилегије имали борци који нису имали пун радни стаж, а имали су привилеговано право као да имају 40 година стажа. Новом регулативом, колико ко има стажа, толико му се процентуално признаје стартно право – истиче Солаковић.

Солаковић је додао да од 220.000 пензионера у Републици Српској, само седам одсто (или око 17.000 пензионера) остварило пуни стаж осигурања, што значи да су радили 40 година. У укупном броју пензионера 74.000 пензионера има привилегије на основу борачких права, док ће њима 41.000 бити умењена пензија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog