Svijet

Бразил уводи санкције САД

ЖЕНЕВА – Бразил је саопштио да је увео трговинске санкције против низа америчких извозних производа, као одговор на непристајање САД да укине милијарде долара вриједно, незаконито субвенционисање домаћих произвођача памука.


То ће, како преносе агенције, погодити америчке компаније, од произвођача кечапа „Хајнц”, па све до аутомобилског џина „Форд”.

Свјетска трговинска организација прошле године је одобрила Бразилу да уведе казнене мјере против САД у вриједности од 829,3 милиона долара годишње, због тих субвенција које нарушавају конкурентност.

Санкције ће остати на снази све док САД буду нарушавале међународне трговинске прописе, указали су бразилски званичници.

Листа производа који подлијежу санкцијама предата је СТО у Женеви, уз напомену да ће повећање царина на увоз низа америчких прозвода – од свјежег воћа до наочара за сунце – ступити на снагу идућег мјесеца.

Бразил је указао да су САД успјевале да задрже друго мјесто на листи највећих свјетских произвођача памука тако што су америчким фармерима годинама исплаћивале око три милијарде долара субвенција годишње.

Кина је највећи свјетски извозник памука, док је Бразил пети у свијету.

Санкције против САД, због субвенционисања производње памука, друге су по величини које је одобрила СТО у својој 15 година дугој историји.

Највеће су, такође, биле одобрене против САД због пореских олакшица које су нуђене великим америчким компанијама које послују у иностранству.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog