Svijet

Пакистан купује њемачки вишак вакцина

БЕРЛИН – Њемачка је коначно нашла купца за више од десет милиона вакцина против новог грипа које је раније набавила од произвођача Glaxo-Smith-Kline и за које грађани не показују ни најмање занимање.


Према наводима медија који се позивају на владине кругове, дио преостале вакцине Pandemrix купиће Пакистан. Преговори које у име њемачких федералних јединица води министарство здравља Доње Саксоније, наводно су пред окончањем.

За вакцине неискоришћене у Њемачкој заинтересоване су, како наводе медији, и друге земље, између осталих и Ирак.

Њемачке савезне покрајине, у чијој је надлежности здравствена заштита, првобитно су поручиле 50 милиона вакцина против новог грипа.

Послије преговора са произвођачем, фирмом GlaxoSmithKline, федералне јединице су успјеле да поруџбину промијене и купе само још 34 милиона вакцина.

Али, и та количина се показала превеликом јер се до сада вакцинисало само осам милиона грађана, а занимање за заштиту од новог грипа међу становништвом је потпуно замрло.

Савезне покрајине због неупотребљене вакцине имају губитке веће од 300 милиона евра. Надлежне власти су већ почеле и са уништавањем оних ампула којима је већ прошао рок трајања.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog