Svijet

Миротворац Бајден вјерује у договор Израела и Палестине

ЈЕРУСАЛИМ – Израелци и Палестинци имају „праву шансу” да успоставе мир послије одлуке о обнављању преговора под покровитељством САД, изјавио је потпредсједник САД Џозеф Бајден на почетку посјете Израелу.


Јуче је објављено да су послије 14-месечне блокаде почели индиректни израелско-палестински преговори преко америчког посредника, што је означило први дипломатски помак америчког предсједника Барака Обаме о том питању.

На путу даљег напретка преговора су бројне препреке као што су велике подјеле међу Палестинцима и тврда израелска влада која вјероватно неће бити спремна на велике уступке.

„Мислим да сада имамо праву шансу и мислим да су интереси израелског и палестинског народа, ако сви застану и дубоко удахну, у ствари више усклађени него супротстављени”, рекао је Бајден уочи састанка са израелским предсједником Шимоном Пересом.

Бајден је изразио наду да ће почетком индиректних преговора почети и да се отклањају слојеви неповјерења нагомилани последњих неколико година.

Према налазима анкета, Израелци сматрају да је Обама мање пријатељски настројен према Израелу него претходни амерички предсједници и Бајденова посјета је бар дијелом усмјерена ка томе да се ублаже те бриге.

Један од главних задатака које је Обама зацртао када је преузео дужност јесте успостављање мира на Блиском истоку, и у том циљу је затражио од Израела да замрзне изградњу насеља на Западној обали, територији гје Палестинци виде своју будућу државу.

Обамин позив упућен је у тренутку када је у Израелу дужност преузео премијер Бенјамин Нетанијаху који је смањио изградњу насеља али није прихватио пуно замрзавање.

Палестинци одбијају директне разговоре с Израелом док потпуно не прекине изградњу својих насеља на палестинској територији. И поред овог става, неколико сати по јучерашњем доласку Бајдена у Израел, САД су објавиле да двије стране почињу индиректне мировне преговоре.

Бајден треба сутра да се састане са палестинским предсједником Махмудом Абасом прије него што отпутује у Јордан наредног дана.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog