Svijet

Папа упутио писмо извињења

РИМ - Суочен са скандалима сексуалног злостављања дјеце у католичким црквама, папа Бенедикт XVI позвао вјернике у Ирској да писмо које је им је упутио буде примљено "отвореног срца" и да помогне покајању.


Писмо представља први икада написани папин документ посвећен искључиво педофилији.

Послије низа скандала због сексуалног злостављања дјеце у католичким црквама широм Европе, први пут је јавно проговорио и папа Бенедикт XVI.

Кардинал Шон Брејди, челник католичке цркве у Ирској, јавно се извинио због улоге коју је имао у рјешавању случајева сексуалног злостављања дјеце, иза којих је стајао свештеник те цркве Брендон Смајт.

Кардинал Брејди о сексуалним аферама говорио је дан пошто је Католичка црква у Ирској објавила непријатне детаље из његове биографије.

Брејди не пориче да је као свештеник 1975. године присуствовао састанцима на којима су деца потписивала да се обавезују на ћутање о блудним радњама свештеника педофила Брендона Смајта.

"Желим да поручим свима који су повријеђени због неког мог пропуста да се извињавам од свег срца", каже кардинал Шон Брејди.

Папа Бенедикт XVI прошлог мјесеца је сазвао све ирске бискупе на састанак у Ватикану, послије извјештаја ирске владе о злостављању деце, посебно у Даблинској надбискупији. Због тога је упутио посебно писмо верницима у Ирској.

"Посљедњих месеци црква у Ирској озбиљно је уздрмана због случајева сексуалног злостављања дјеце. Тражим од свих вас да прочитате писмо отвореног срца и у духу вере. Надам се да ће писмо помоћи у процесу покајања, исцјељења и препорода", рекао је папа Бенедикт XVI.

Меркелова затражила истину

Писмо ирском народу, први је икада написани папин документ посвећен искључиво педофилији. Истину о вишедеценијском злостављању у њемачкој католичкој цркви тражи и канцеларка Ангела Меркел.

"Мислим да ћемо се сви сложити да је сексуално злостављање дјеце злочин за сваку осуду и да постоји само један начин да се друштво суочи са тим проблемом, а то је истина о свему што се догодило", наводи Ангела Меркел.

Меркелова је указала и на друге случајеве педофилије о чему ће, каже, бити ријечи и на владиној конференцији крајем априла, на коју су позвани представници просвјете, цркве, родитеља, покрајина и општина широм Њемачке.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog