Politika

Јосиповић осудио изјаве иницијатора ''ХПЦ''

ЗАГРЕБ - Хрватски предсједник Иво Јосиповић упутио је писмо епископу Далматинске епархије Српске православне цркве владици Фотију, у којем је осудио изјаве иницијатора оснивања ''хрватске православне цркве'', оцијенивши их као позив на несношљивост и нетолеранцију према припадницима других цркава.


У писму које је упућено јуче, Јосиповић истиче да се покретач иницијативе за обнову ''ХПЦ'' Иво Матановић у намјери оснивања и регистровања ''ХПЦ'' као вјерске заједнице позива на континуитет с ''Хрватском православном црквом'' основаном у у јуну 1942. године на иницијативу Анте Павелића и у вријеме ''Независне Државе Хрватске.''

"Због позивања на усташки режим и негативне конотације које 'ХПЦ' носи из тог раздобља, провокативне и неодмјерене изјаве предсједника 'Хрватске православне заједнице' могу бити схваћене као позив на нетолеранцију и несношљивост према другим православним вјерским заједницама у Хрватској, па и у ширем друштвеном окружењу", упозорава хрватски предсједник.

Подсјећајући на хрватски закон о правном положају вјерских заједница, Јосиповић истиче да вјерске заједнице у промовисању вјере и укупном свом дјеловању не смију ширити нетрпељивост и предрасуде према другим вјерским заједницама и њиховим вјерницима и другим грађанима, а што се препознаје из изјаве предсједника ''Хрватске православне заједнице'', у којој он претендује на преузимање чланства, односно вјерника осталих православних заједница у Хрватској.

Зато је Јосиповић укупан наступ иницијатора за оснивање ''хрватске православне цркве'' оцијенио непримјереним за данашњу Хрватску, у којој екуменски дух није сасвим заборављен.

"Полазећи од тога увијек ћу се залагати за поштовање људских права и закона, па тако и у овом случају који Вас је оправдано узнемирио", написао је хрватски предсједник Иво Јосиповић у писму владици Фотију.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog