Društvo

Kaнађани повлаче преосталих 6 официра из БиХ

ОТАВА - Канадске оружане снаге потпуно се повлаче из Босне и Херцеговине, најављено је у Отави.


Канада ће повући и последњих шест официра који су у оквиру операције "Бронза" радили у саставу НАТО-а у БиХ, а поводом тога ће у понедјељак, 29. марта, у главном штабу у Сарајеву Канађани приредити пригодну свечаност.

Операција "Бронза" отпочела је децембра 2004. године и последња је у низу канадских мисија у Босни и Херцеговини. Њен основни циљ је помагање у реформи одбране, реинтеграцији ратних ветерана у цивилно друштво и прикључењу БиХ програму "Партнерство за мир".

Штаб НАТО у Сарајеву такође обавља задатке анти-терористичког карактера, пружа подршку Трибуналу за ратне злочине у Хагу у вези са особама оптуженим за ратне злочине и размјењује обавјештајне податке. Канадске оружане снаге активне су на Балкану још од септембра 1991. године. Бројне трупе распоређене су у БиХ од фебруара 1992. у саставу Унпрофор чији је командант главног штаба, а потом командант Сектора Сарајево током 1992. године био генерал Луис Мекензи (Леwис МацКензие), један од најпознатијих мировњака у канадској историји.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog