Politika

Дејмонд Вилсон: Још пар избора и Србија улази у НАТО

Најјаче од свих веза Вашингтона и Београда, везе оружаних снага двије земље.


Ово је изјавио предсједник и директор Програма за међународну безбједност у Атлантском савјету Сједињених Америчких Држава, Дејмон Вилсон. Ти добри односи, како је рекао, доприњели су да се избјегне конфликт у тешком периоду процеса проглашења независности Косова.

Он је рекао да "вјерује да ће, када се политички лидери у Београду буду опредјелили за опцију придружења НАТО, умјети да објасне српској јавности такву одлуку. Али, за сада то не желе да учине.“

НАТО увијек доноси мир

Вилсон је истакао да је главни интерес Сједињених Држава у југоисточној Европи политичка и безбједносна стабилност тог подручја.

„Важно је да земље тог нестабилног региона покажу видљиву ријешеност да су окренуле леђа конфликту, односно да дјелују као фактор мира и безбједности на подручју на којем је, уосталом, дјеловао НАТО".

"Веома је важно да потенцијална чланица показује спремност за блиску сарадњу са свим земаљама у региону, било да је ријеч о Словенији, која је НАТО савезница или Србија која то није", истакао је Вилсон.

Тадић обећао чланство још као министар

Он је подсјетио да је „председник Тадић када је обављао функцију министра одбране, приликом једне од посета сједишту НАТО рекао да ће Србија једног дана бити чланица савеза.

"На почетку свог предсједничког мандата је био спреман да преузме одређен политички ризик да утиче на став јавног мнења у Србији према НАТО савезу. Али, послије проглашења независности Косова, Срби су се затворили. Промијенили су курс и реторику. Међутим, сматрам да српски лидери могу да утичу

на карактер дебате о том питању.“

Угледајте се на Мила

"НАТО је бомбародовао и Црну Гору, односно војне инсталације у Црној Гори. Али је Црна Гора затражила и прошле године добила Акциони војни план за чланство у НАТО, односно започела је процес придруживања савезу. Зашто је то

учинила? Једноставно зато што је црногорско политичко вођство ријешило да крене тим путем. Објаснило је јавности зашто је то важно".

"Вјерујем да ће, када се политички лидери у Београду буду опредјелили за ту опцију, такође умјети да објасне српској јавности такву одлуку. Али за сада то не желе да учине“, рекао је Вилсон.

Вилсон је истакао да Србија има веома добру војну сарадњу са САД. „У посљедњих неколико година, најјаче од свих веза Вашингтона и Београда су везе оружаних снага двије земље. Ти добри односи доприњели су да се избјегне конфликт у тешком периоду процеса проглашења независности Косова. Реално

гледано, војни односи су чврсти, али политичари имају свој утицај.“

Војни представници показују спремност за развијање ближих политичких веза између Србије и институција евроатлантске заједнице, оцијенио је он.

„Српски војни званичници желе сарадњу са НАТО. Они то сматрају добрим искуством, корисним начином за стицање новог знања, као и путем који води ка успјешној интеграцији са матицом развијене Европе. Међутим, политичари оклијевају да објасне праву улогу НАТО. Мислим да ће доћи до тога, али

можда је потребно да сачекамо још неколико изборних циклуса у Београду“, оцијенио је Вилсон.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog