Politika

О почетку ратификације за Србију - сутра

ЛУКСЕМБУРГ - Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц сутра ће на састанку у Луксембургу обавијестити министре иностраних послова ЕУ о сарадњи држава на простору бивше Југославије с Хашким трибуналом, прије него што 18. јуна поднесе извјештај Савјету безбједности УН.


Очекује се да ће Савјет министара иностраних послова ЕУ сутра донијети одлуку о почетку ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, јер је у новом извјештају Брамерц похвално говорио о сарадњи власти у Београду са Хашким трибуналом.

Београдски медији раније су пренијели да Брамерц у извјештају о сарадњи Србије наводи да уважава наставак напора власти у Београду да пронађу Ратка Младића и Горана Хаџића, али предлаже и измјене досадашње стратегије у потрази за њима.

Хашки тужилац позитивно оцјењује сарадњу са Националним савјетом Србије за сарадњу са Трибуналом који је испунио све захтјеве Тужилаштва за достављање докумената.

Званичници Србије очекују да ће Брамерцов извјештај обезбиједити сагласност Брисела за почетак ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању, а то су раније потврдили и неки европски званичници.

Холандија је једна од држава чланица ЕУ која се до сада противила почетку ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, инсистирајући на томе да Србија претходно мора да доведе до краја сарадњу с Трибуналом, односно да ухапси Младића и Хаџића.

Из Холандије је ових дана поручено да се та земља неће противити одлуци о почетку ратификације Споразума, уколико се Брамерц позитивно изјасни о напорима Србије у циљу пуне сарадње са Хашким трибуналом.

Белгијски амбасадор при ЕУ Жан де Рејт изјавио је раније да ће ЕУ сутра донијети одлуку о почетку ратификације Споразума о стабилизацији и придруживању са Србијом, а то је потврдио и амбасадор Шпаније у Србији Ињиго де Паласио Еспања.

Споразум о стабилизацији и придруживању и пратећи Прелазни трговински споразум потписани су у Бриселу 29. априла 2008. године, а Народна скупштина Србије ратификовала их је 9. септембра 2008.

Србија једнострано примјењује Прелазни трговински споразум од 1. фебруара 2009, док је примјена од ЕУ била блокирана све до 7. децембра због противљења Холандије да се отпочне с примјеном споразума док се не докаже да Србија у потпуности сарађује с Хашким трибуналом.

Поводом засједања Савјета министара за спољне послове ЕУ у Луксембургу ће сутра и прекосутра боравити и потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Божидар Ђелић.

Ђелић ће имати низ билатералних сусрета са европским званичницима на којима ће износити аргументе који могу допринијети позитивној одлуци Савјета о отпочињању процеса ратификације.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog