Politika

Додик: Годи подршка, али кандидатура је у јулу

БАЊА ЛУКА - Имена кандидата СНСД за предсједника Републике Српске и за члана Предсједништва БиХ на предстојећим општим изборима, које ће подржати и коалициони партнери ДНС и СП, биће објелодањена 3. јула, рекао је данас у Бањој Луци лидер СНСД Милорад Додик.


Додик је рекао да му импонује готово јединствен приједлог више од 2 000 мјесних одбора и више од 80 општинских организација СНСД-а да њега предложе за кандидата за предсједника РС.

„Моја одлука биће мотивисана чињеницом које опасности на економском, политичком и социјалном плану чекају РС. То ће бити саопштено 3. јула“, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Он је навео да је РС у додатној опасности са људима попут лидера ПДП Младена Иванића који је недавно рекао да је спреман признати геноцид у Сребреници, а прије бутмирског процеса да је спреман кориговати ентитетско гласање у Парламентарној скупштини БиХ.

„Радили смо заједно једно вријеме, али у посљедње вријеме он води политику која је погубна за РС. Не смијемо дозволити да дођу људи који су својом политичком импотенцијом спремни да пропусте важне тренутке, као што је Иванић на сједници Савјета министара БиХ дозволио да се прошири обим питања имовине, што је довело до тога да данас имовину пописује ОХР“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да са људима из коалиције СНСД, ДНС и СП није било ниједног пропуста.

„Члан Предсједништва БиХ из РС Небојша Радмановић је најмање пет пута покренуо заштиту виталног ентитетског интереса, што је у вријеме Иванића био заборављен механизам“, истакао је Додик.

Он је додао да ће конвенцији СНСД 3. јула присуствовати и лидери ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић, а да ће ЦИК-у БиХ сутра бити пријављене коалиције СНСД, ДНС и СП за избор предсједника РС, те СНСД-а и СП-а за избор члана Предсједништва БиХ из РС, будући да се ДНС није формално пријавио за избор за члана Предсједништва РС, али ће подржати кандидата ове коалиције за ту функцију.

„Ми овим демантујемо све медијске спекулације и кажемо да су биле злонамјерни сви они који су у претходних пар седмица покушали да праве неку другу причу. ДНС, СП и СНСД су заједничким вршењем власти учинили РС стабилнијом и јачом не само у БиХ него и у региону“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, ове три партије на изборима ће освојити и мјесто предсједника РС и члана Предјседништва БиХ из РС, и то знатно изнад већине потребне за формирање парламента и владе.

Лидер ДНС-а Марко Павић рекао је да ДНС не може званично учествовати у коалицији за члана Предсједништва БиХ из РС, јер се та странка није пријавила за тај ниво власти, али да подржава кандидата ове коалиције за ту функцију.

„Никад нисмо рекли да ћемо ићи сами у изборе за предсједника РС, него смо пријавили партију за тај ниво власти јер без тога нисмо могли у коалицију. За члана Предсједништва БиХ нисмо се пријавили највише због новца. Ми смо једноставно сматрали да за тај дио не треба правити толики трошак“, рекао је Павић.

Он је нагласио да је ДНС инсистирао и сада је то званичан став сва три коалициона партнера – да нема преношења надлежности РС на ниво БиХ и да нема приватизације електроенергетских и хидро потенцијала, те „Шума РС“, будући да је то национално богатство које треба чувати.

„И даље смо стабилна и чврста коалиција која је два пута – 1998. и 2005. године – кад је РС била у понору, успјела спасити и поставити РС на ноге. Увјерен сам да ће то грађани препознати и да ће ова коалиција наставити да води РС“, поручио је Павић.

Лидер СП-а Петар Ђокић рекао је да је ова коалиција РС осигурала потпуну стабилност и трасу којом треба да се креће убудуће

„Ми ћемо и убудуће бити коалиција која држи ријеч, а данас многи у политици не држе ријеч. Зато сам увјерен да ћемо направити велики успјех и на сљедећим изборима“, поручио је Ђокић.

Према његовим ријечима, у опозицији не може препознати квалитет и озбиљност, ка ни сигурност за будућност РС.

Ђокић је најавио да ће коалиција бити ојачана и Партијом уједињених пензионера која ће подржати кандидате коалиције за предсједника РС и члана Предсједништва БиХ из РС.

„Тиме смо проширили наш капацитет и на 220.000 пензионера у РС“, поручио је Ђокић.

Рок за пријаву коалиција за опште изборе у БиХ, који ће бити одржани 3. октобра, истиче сутра.

Данашњем састанку лидера коалиционих партнера присуствовао је и предсједник Извршног одбора СНСД-а Небојша Радмановић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog