Svijet

Камерон подноси извјештај о масакру из 1972

ЛОНДОН - Британски премијер Дејвид Камерон данас ће пред Доњим домом Парламента поднијети извјештај о Крвавој недјељи, масакру над сјеверноирским демонстрантима из 1972. године, послије истраге коју су тројица судија водила пуних дванаест година.


Британски војници су 30. јануара 1972. године убили 14 демонстраната у Лондондерију. Нову истрагу о масакру познатијем под називом Крвава недјеља покренуо је још 1998. године тадашњи британски премијер Тони Блер.

У оквиру истраге која је коштала 230 милиона евра судије су испитале 900 свједока и прикупиле 2 500 изјава учесника догађаја.

Становници Сјеверне Ирске и родбина жртава с нестрпљењем очекују резултате истраге, надајући се да ће коначно бити кривично гоњени кривци за масакр над ненаоружаним и углавном малољетним демонстрантима.

Конзервативни посланици у Парламенту с негодовањем прате развој догађаја зато што би у извјештају могло да стоји да војници нису имали разлога да пуцају на демонстранте.

Сам догађај у којему је 1972. године убијено 14 особа и рањено 29 демонстраната покренуо је талас насиља у Сјеверној Ирској у којему су, до примирја 1989. године између британске Владе и ИРА, живот изгубиле четири хиљаде људи.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog