Politika

Јеремић: Црна Гора се не граничи ни са каквим Косовом

БУДВА – Министар иностраних послова Србије Вук Јеремић изјавио је данас у Будви да не постоји граница између Црне Горе и Косова већ само граница између Црне Горе и Србије.


 

Јеремић је то казао коментаришући питање демаркације границе између Црне Горе и "Косова" које траже приштинске власти.

Министар иностраних послова Србије је поручио да је Београд на располагању Подгорици за "свако техничко сагледавање границе која је већ јасно демаркирана" те да разговори са било ким трећим, Србија доживљава као угрожавање територијалног интегритета и суверенитета земље које се неће толерисати.

Црногорски шеф дипломатије Милан Роћен оцијенио је да је питање демаркације границе Црне Горе и "Косова" техничко питање те да постоји добра воља да се око тог техничког питања нађе рјешење.

"Министар унутрашњих послова Косова" Бајрам Реджепи оптужио је у недељу црногорске власти да "намјерно затварају очи" пред границичним питањима и навео да је недавно упутио писмо Министарству унутрашњих послова Црне Горе са захтјевом да се почне са демаркацијом границе.

Министарство унутрашњих послова Црне Горе саопштило је у недељу да није добило такав захтјев од косовских власти.

Реџепи је приштинским медијима раније казао да су "црногорски грађани помјерили један од кључних граничних обиљежја и ушли у "територију Косова"", због чега, како је навео, становници с друге стране границе не могу да користе своја имања.

Мјештани неколико метохијских села у околини Пећи и Дечана протествовали су почетком године због тога што су, како тврде, заузета њихова имања, која су после потписивања Кумановског споразума 1999. године остала на територији Црне Горе.

Званична Подгорица је у више наврата саопштила да питање "границе са Косовом" не треба политизовати.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog