Politika

Андан наставио штрајк

Бивши директор Полиције РС, Драгомир Андан, након јутрошњег боравка у служби хитне медицинске помоћи је наставио штрајк глађу испред ОХР.


Штрајк, који је започео 30.08.2010., због остварења основних људских права Андан није мислио прекинути док ,,га кола хитне помоћи не одвезу'', а то се десило јутрос.

Дан раније, бивши директор полиције РС је причао да му је здравље је све лошије и лошије.

-Осјећам да губим снагу и имам проблема са стомачним грчевима и уринарним трактом. Стање се усложњава и све је теже и теже, али не мислим одустајати. – рекао је Андан, којег је два пута посјетила Служба хитне медицинске помоћи ради провјеравања крвног притиска и укупног здравственог стања.

Начелник Хитне службе у Бањој Луци Нада Бањац изјавила је јутрос да Андан осјећа болове у мишићима, што је посљедица исцрпљености, те да је прикључен на инфузију.

Она је додала да ће Андан остати у Хитној гдје ће бити извршене даље претраге.

ОХР, који му је 2007. године одузео документе и забранио право кандидовања за јавне функције, цијело вријеме штрајка није реаговао. Нико из зграде испред које Андан штрајкује није са њим разговарао.

-Прођу овуда свако јутро, али се окрену погледа и понашају се као да ме нема.

Наравно, питање је само било када ће се појавити први политикантски коментари у вези Андановог случаја, па он казива да је већ чуо како ,,га је Милорад  Додик наговорио на све ово како би га употребио у предизборној кампањи и у разрачунавању са ОХР''.

-Не знам ко би угрожавао своје здравље овако попут мене, за паре.

Омбудсман

Бившег директора Полиције Републике Српске, на пети дан штрајка глађује посјетио савјетник омбудсмана за људска права БиХ Димитрије Радоја како би се упознао са степеном угрожености његових грађанских права.

Радоја је тада обавијестио Андана да ће се у понедјељак, 6. септембра, састати са шефом бањолучке канцеларије ОХР и да ће у име омбудсмана затражити објашњења у вези са његовом суспензијом.

-Савјетник омбудсмана је био и ја сам му дао неке документе које сам имао код себе. Међутим, шеф бањолучке канцеларије ОХР није био ту, а Радоја није хтио да разговара са ниже позиционираним службеницима, тако да се све на томе завршило.- објашснио је Андан.

Морална подршка

Андана су свакодневно обилазили пријатељи, неке бивше радне колеге и многи непознати људи који су наилазили  да му пруже подршку. Како каже, посебно га је ганула посјета једне бошњачке породице, која је дошла чак из Хаџића у Бању Луку да га подржи.

-Мени су потребна људска слобода и грађанска права и свако ко ми помогне да то остварим је мој пријатељ, а иизгледа да имам ширу подршку него што сам мислио. – закључио је Андан у разговору за Фронтал.

Ипак, увјерили смо се данас на лицу мјеста, Драгомир Андан је након указане љекарске помоћи, наставио штрајк глађу вративши се на мјесто испред бањолучке испоставе ОХР.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog