Društvo

Билећани траже надокнаду штете, или блокирају путеве

БИЛЕЋА - Педесетак становника билећких насеља Језерине и Плужине чије су куће поплављене почетком ове године најавили су блокаду магистралног пута према Гацку уколико им у року од седам дана не буде исплаћена утврђена штета проузрокова на објектима.


Надлежна комисија је прије девет мјесеци након обиласка терена констатовала да се ради о штети од милион и тристотине хиљада КМ, коју је требало да обезбиједи Влада РС.

Вода која је тада поплавила педесетак домаћинстава у потпуности је уништила унутрашњост објеката, јер је њен ниво био неколико метара, односно куће су поплављене до кровова, а уништетна је и друга имовина.

Мјештани тврде да их игноришу надлежне институције, а да они морају да се кредитно задужују како би санирали посљедице у својим домовима, док најугроженијима који нису могли да се врате у своје куће општина Билећа плаћа смјештај.

Оштећени мјештани оптужили су предузеће Хидроелектране на Требишњици за нестручно управљање водама, тврдећи да је недовршени тунел пропустио плавну воду.

Представници Хидроелектрана на Требишњици раније су одбацили сваку оптужбу на њихов рад, те саопштили да је при крају пројекат за изградњу канала или тунела од најугроженијег дијела Билеће до језера, како би се убудуће избјегло ново плављење.

Начелник општине Билећа Драган Бабић каже да је, након што је Скупштина општине усвојила коначан иизвјештај о процјени штета, захтјев за исплату упућен Републичкој управи Цивилне заштите и Комисији за процјену штета, али да још никакав одговор нису добили.

Бабић каже да становништво губи стрпљење јер се већина кредитно задужила, а сада немају могућности да плаћају рате кредита.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog