Svijet

Иран: Западњаци не схвтају озбиљно наставак преговора

ТЕХЕРАН - Иран је данас саопштио да Запад, посебно шеф европске дипломатије Кетрин Ештон, не схватају довољно озбиљно наставак преговора о спорном нуклеарном програму.


"Наш предсједник Махмуд Ахмадинеџад и министар иностраних послова Манучер Мотаки изразили су своју спремност за наставак преговора и чак су објавили и датуме у октобру или новембру. Али, ако је друга страна озбиљно заинтересована за разговоре, онда треба да постепено постане активнија", рекао је портпарол иранског Министарства иностраних послова Рамин Мехманпараст.


Он је оптужио Ештонову да је неактивнија у тежњама за наставак преговора од њеног претходника на функцији Хавијера Солане.

Аналитичари истичу да све док Иран одбија да суспендује програм обогаћења уранијума, чиме крши неколико резолуција Савјета безбједности УН, узалудан је сваки улазак у преговоре.

Ирански предсједник и други званичници истичу да у разговорима прво треба да се призна легитимно право Техерана да настави са мирољубивим нуклеарним пројектимау које спада и обогаћење уранијума.

Савјет безбједности УН, САД и поједине чланице ЕУ увеле су економске санкције Ирану због обогаћења уранијума и сумње да у тајности покушава да произведе атомско наоружање, што Техеран негира.

Иран је изразио спремност за наставак преговора како на политичком тако и на технолошком нивоу.

У политичке разговоре укључен је и дијалог са представницама групе Пет плус један - Велика Британија, Кина, Француска, Русија, САД и Њемачке - које представља Ештонова.

Технолошки разговори тичу се размјене иранског слабо обогаћеног уранијума за нуклеарно гориво преко Русије и Француске за медицински реактор у Техерану.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog