Svijet

Мађарска национализовала компанију одговорну за катастрофу

БУДИМПЕШТА - Мађарска је данас преузела контролу над компанијом "МАЛ", из чијег се оштећеног резервоара излио смртоносни муљ, само дан након што је ухапшен директор те фирме Золтан Бакоњи.


Нацрт закона којим је национализована компанија "МАЛ" одобрен је великом већином у парламенту са 336 гласова за, један против и 13 уздржаних.

Закон је потом потписао предсједник Пал Шмит.

Према закону, влада замрзава средства "МАЛ-а" и именује свог представника или комесара на руководећу функцију, који је потом одговоран за рјешеавање катастрофе због које је осам особа изгубило живот, 150 повријеђено, док је више стотина остало без крова над главом.

Порптарол мађарског премијера Виктора Орбана Петер Шијарто рекао је да је на функцији руководећег у компанији "МАЛ" именован шеф Националне службе за помоћ у катастрофама Георг Баконди.

"МАЛ" је оптужен за препуњавање резервоара са отровним талогом из фабрике алуминијума у Ајки, удаљениј око 160 километара од Будимпеште.

Зидови резервоара попустили су прије седам дана, па је велики талас прошао кроз околна села и подручје дуго 40 квадратних километара, загађујући ријеку Дунав и њене притоке.

Најмање осам лица је погинуло, а 45 се још налази у болници.

Мађарске власти сумњају да је "МАЛ" препунио своје резервоаре, што су поново демантовали представници те компаније, али у току је истрага којом ће бити утврђени тачни узроци изливања муља.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog