Svijet

Чиле: Извлачење 33 рудара почиње у поноћ

САНТЈАГО - Покушај извлачења 33 рудара из чилеанског рудника Сан Хозе почиње у поноћ по локалном времену, саопштио је министар рударства Лоренс Голбоурн. Рудари су затрпани на дубини од 625 метара још од 5. августа.


Око рудника влада огромно узбуђење, породице рудара броје сате и минуте а на лицу мјеста се окупило око 1.000 новинара из читавог свијета.

Предсједник Чилеа Себастиан Пинера треба да стигне у Сан Хозе касније у току дана.

У операцији извлачења капсулом „Феникс” учествује 16 специјално обучених спасилаца, припадника чилеанских специјалних снага, а предвиђено је да пут капсулом траје око 15 минута.

Рудари су већ обавијештени о томе који од њих ће бити извучени први - најприје иду психолошки најстабилнији и најискуснији у случају да нешто крене наопако, а затим они слабији и болеснији.

Рудари ће на себи имати џемпере због разлике у температури од око 90 степена и наочаре за сунце да не би оштетили вид.

Одмах ће бити подвргнути медицинском прегледу по угледу на астронауте, а потом ће бити одвезени у болнице на прегледе.

Металним цијевима осигурано је 96 метара пробушеног отвора, да не би дошло до његовог урушавања приликом акције спасавања.

Преостали дио отвора кроз који ће ићи специјална капсула „Феникс” пролази кроз чврсту стијену па спасиоци сматрају да у том дијелу неће доћи до урушавања, а већ је успјешно изведен пробни тест спасилачке капсуле која се приликом тестирања спустила на дубину од 622 метара.

Међутим главни инжењер Андре Сугаре је упозорио да „увијек постоји ризик када се људи извлаче вертикално капсулом”.

Рудари рудника Сан Хозе поставили су свјетски рекорд у времену проведеном под земљом. Читави тимови стручњака водили су рачуна о њима.

Да би преживјели рудари су морали да буду крајње дисциплиновани, редовно су спавали, добијали чисту одјећу, три топла, добро избалансирана оброка дневно почев од јутарње кафе па све до сладоледа као десерта, односно дневно потребних 2.200 калорија.

Упражњавали су физичку активност и друштвене игре, истовремено, радећи на на припремама за спасавање.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog